Gıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...

Demir Eksikliği ve Anemisi

Demir insan vücudunun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesinde kritik bir rol oynuyor. Demir eksikliği olan kişiler kendilerini çoğu zaman yorgun hissediyor, en ufak bir hareketlilikte soluk soluğa kalıyor ve daha solgun bir cilde sahip oluyor. Demir eksikliği ayrıca kalp çarpıntısına, baş ağrılarına ve tuhaf maddeleri aşermeye yol açabilir.

Kimler Dikkat Etmeli?

Özellikle küçük çocuklar, regl dönemini ağır geçirenler, hamileler ve yaşlılar demir eksikliği konusunda dikkatli olmalıdır. Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmada, 70 yaş ve üstü sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinde araştırmanın başladığı tarihten itibaren 5 yıl içinde kansızlık geliştiği bildirildi.

Demir Takviyesi Nasıl Alınmalı?

Demir takviyelerinden daha fazla verim almak için şunlara dikkat edilmelidir:

  • Takviyeler aç karna alınmalıdır.
  • Takviyeyi portakal suyuyla alın, sütten ve kahveden uzak durun.
  • Dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanın.
  • Antiasit kullanımınızı gözden geçirin.

Demir Eksikliği Nedenleri

Demir eksikliği anemisinin birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında hamilelik, kan kaybı, demir emilimi sorunları ve demir açısından zayıf beslenme yer almaktadır.

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Tarifleri Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Tarifleri

Beslenme ve yaşam tarzıyla ilgili değişiklikler ve gerekli görülürse demir takviyeleri, demir eksikliği anemisini yönetmede etkili olabilir.