İftar ve sahur saatleri 2024 Ramazan ayının gelişiyle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tespit edildi ve Ramazan İmsakiyesi hazırlandı. Ramazanın ilk günü 6 ilde 13 saat 23 dakika ile en uzun, 12 ilde ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak. Ramazan İmsakiyesi Diyanet İşleri tarafından il il duyuruldu. Geçen yıl ramazanın ilk günü Sinop'ta 13 saat 56 dakikayla en uzun oruç tutulurken, en kısa süreli oruç 13 saat 47 dakikayla Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da tutuldu. Geçen yıl 9 dakika olan Türkiye'deki en uzun ile en kısa oruç arasındaki fark bu yıl 3 dakikaya indi. İşte İstanbul, İzmir, Ankara ve tüm illerimizde 2024 Ramazan İmsakiyesi.

İlk imsakın 11 Mart Pazartesi günü Iğdır'da saat 04.52'de, son imsakın ise Çanakkale'de saat 06.02'de olacak. Ankara'da ilk iftar saat 18:58'de, İstanbul'da ilk iftar saat 19:13'te, İzmir'de ise ilk iftar saat 19:21'de yapılacak.

İlk iftarın 18.13'te Iğdır'da, son iftarın ise 19.24'te Çanakkale'de yapılacak. Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta 13 saat 23 dakika ile en uzun oruç tutulurken, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak.

Ramazan boyunca sahur için kalkılacak saatler ve iftar için açılacak saatler, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için ayrı ayrı belirlenmiştir. Oruç tutacak olanların bu saatlere dikkat etmeleri önemlidir.

Ramazanın son günü olan 9 Nisan'da ilk iftarın Hakkari'de saat 18.42'de, son iftarın ise Edirne'de 19.55'te yapılacak. Son gün Sinop'ta 14 saat 51 dakikayla en uzun, Hatay'da ise 14 saat 30 dakikayla en kısa süreyle oruç tutulacak.

İstanbul İftar ve Sahur Vakitleri İstanbul'da ilk sahur 05:51'de, ilk iftar ise 19:13'te açılacak.

İSİYAD’ın Yönetiminde Yeni Atamalar Ali Ayyıldız Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Oldu İSİYAD’ın Yönetiminde Yeni Atamalar Ali Ayyıldız Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Oldu

Ankara İftar ve Sahur Vakitleri Ankara'da ilk sahur 05:36'da, ilk iftar ise 18:58'de açılacak.

İzmir İftar ve Sahur Vakitleri İzmir'de ilk sahur 06:01'de, ilk iftar ise 19:21'de açılacak.

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir? Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).

Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır? Kamerî aylar, adından anlaşıldığı gibi başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardır. Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulduğundan ve Ramazan ayı da ay takvimine göre her sene değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle, her ay gibi Ramazan ayının da başlangıcının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespit, ayın doğum, batış ve hilâl hakkında bazı bilgilerin yanı sıra hesaplara dayalı olarak da yapılır. Güneş takvimi gibi bir takvim olmamakla beraber, ay takvimi, yıldızlarla, özellikle hilâl ile belirlenir. Ayın, güneşin etrafında dönüşüne paralel olarak hilâlin, belli bir düzen içinde yeryüzünden görünmesi olayıdır. Hilâlin, gökyüzünde oluşu ve yeryüzünden görülmesi zaman ve coğrafi özelliklerle yakından ilgilidir.

Ramazan ayının başlangıcı, hilâlin (ayın hilâli) görülmesine bağlıdır. Hilâlin görülmesi, genellikle ayın doğuşundan sonra gerçekleşir. Dolayısıyla Ramazan ayının başlamasını tayin eden husus, hilâlin bir önceki günden batmasından sonra, yani yeni ayın (hilâlin) birinci gününün başlamasıdır.

İslâm âlimleri, yeni ayın doğuşu ile beraber bir sonraki günün orucunun başlayacağına hükmetmişlerdir. Bu sebeple, yeni ayın görülmesi şart değildir. Çünkü hilâlin görülmemesi, bulutlar, toz, duman gibi sebeplerle olabileceği gibi, teknik ve astronomik sebeplerle de olabilir. Buna göre, yeni ayın görülmesi şartı aranmaksızın, hilâlin bir önceki gün batmasından sonra oruca başlanır.

İmsak, sahur, iftar ve oruçla ilgili tüm detaylar ve bilgiler için, Diyanet İşleri Başkanlığının resmi sitesi ve yerel müftülüklerin duyurularını takip etmeniz önemlidir.