Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2053 vizyonuyla çalışmalarını yürüttükleri ve Türkiye'nin gelecek 5 yılına dair yol haritasını belirleyen 12'nci Kalkınma Planı'nı tamamladıklarını duyurdu. Bu plan, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve iş dünyasının katkılarıyla ortak akıl ile hazırlandı.

Donald Trump'a Suikast Girişimi: Thomas Matthew Crooks Kimdir? Donald Trump'a Suikast Girişimi: Thomas Matthew Crooks Kimdir?

Plan, 5 ana eksenden oluşuyor:

Nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum.
İstikrarlı büyüme, güçlü ekonomi.
Yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim.
Afetlere dirençli yaşam alanları, sürdürülebilir çevre.
Adaleti esas alan demokratik iyi yönetişim.
Erdoğan, plan döneminde yıllık ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, 2028 yılına kadar 1 trilyon 589 milyar dolar millî gelir, 17 bin 554 dolar kişi başına gelir hedeflediklerini ifade etti. İşsizlik oranını ise yüzde 7,5'e düşürmeyi planladıklarını vurguladı.

Mal ihracatını 375 milyar dolara yükseltme ve turizm gelirlerini 100 milyar dolara çıkarma hedefleri de planın önemli hedeflerinden biri olarak belirtildi. Ayrıca, enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirme ve 2028 yılı sonunda yüzde 4,7'ye geriletmeyi amaçladıkları belirtildi.

Editör: Kader GÜL