Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastalığı Belirtileri 

Çölyak hastalığının alerjik ya da otoimmün bir hastalıktır. Her geçen gün görülme sıklığı artan yaygın bir hastalıktır.

featured

Her geçen gün görülme sıklığı artan yaygın bir hastalıktır. Dünyadaki çoğu ülkede her 70 ila 200 kişiden birinde çölyak hastalığı bulunur. Gluten sensitif enteropati olarak da adlandırılan hastalık vücut bağışıklık sistemi ile ilişkili nedenlerle ortaya çıkar. 
Buğday, çavdar, arpa gibi besinlerde bulunan “gluten” isimli maddeye anormal tepki vermesine Çölyak Hastalığı denir.
İshal, kusma, mide bulantısı , cilt dökülmeleri ve anemi gibi rahatsızlıklar da buna eklenir. 

Çölyak Hastalığı Nedir? 
Çölyak hastalığı her geçen gün  artan bir rahatsızlıktır. Gluten adı verilen proteine yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisi ile tetiklenir. Bazı hastalarda gluteni parçalayan enzime karşı da bağışıklık cevabı vardır. Çölyak hastalığı, ince bağırsakta iltihaplanma ortaya çıkması neticesinde belirti verir. Bağışıklık sistemi glutene karşı iltihabi süreci başlatır. 

Çölyak hastalığının alerjik ya da otoimmün bir hastalıktır. Alerji, bağışıklık sisteminin aslında vücuda zararsız olan maddelere aşırı reaksiyon göstermesidir. Bu, çölyak hastalığında da olan durumdur, çünkü bağışıklık sistemi zararsız glutene aşırı bağışıklık tepkisi ile cevap verir.  

Çölyak Hastalığı Belirtileri 
Çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise bu belirtiler daha çoktur.

Göz Atın

Belirtiler

  • Karın bölgesinde şişkinlik
  • İshal
  • Yaşa göre kilo azlığı
  • Kansızlık
  • Kusma
  • Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları
  • Büyüme geriliği
  • Ağız içinde oluşan aftlar
  • İştahsızlık, gaz şikayetleri
  • Eklem ve kemik ağrıları
  • Sinirlilik
  • Ciltte kaşıntılı döküntüler
  • Kas zayıflığı

Çölyak Hastalığının Tedavisi Nedir? 

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllardaki gluten adlı maddeden uzak durmaktır. Çölyak Hastaları İçin yenilmesi gereken besinler
Sebze ve meyveler doğal ve taze olmak koşuluyla tüketilebilir.
Bakliyatlarda gluten olmadığı tercih edilebilir.
Bütün şeker türleri serbesttir. Ancak sağlıklı yaşam adına şekersiz beslenme önerilir.
Bütün sıvı yağ türleri tüketilebilir. Alırken katkısız olmasına dikkat edilmelidir.
Nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu ve kestane unu kullanılabilir.
Mısır da glutensiz bir besindir. Hem mısır hem de mısır unu kullanılabilir.
Yemeklerde pirinç eklenebilir. Pirinç unu da bir seçenektir.
Yumurta, peynir, reçel, pekmez, bal, tahin gibi ürünler tüketilebilir.
Etlerde gluten olmadığından tüm et türü listeye girmektedir.
Evde çekilen bütün baharatlar kullanılabilir.

Benzer Haberler

Bir Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!