Atatürk'ün Mutfağı

Murat Bardakçı'nın Cumhurbaşkanlığı Arşivi'ndeki belgelere dayanarak kaleme aldığı Atatürk'ün Mutfağı kitabı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun sofra hayatının bilinmeyen yönlerini gözler önüne seriyor.

Kitap, Atatürk'ün sofra alışkanlıklarından mutfağın işleyişine, yapılan alışverişlerden mutfak harcamalarının nasıl karşılandığına kadar pek çok konuyu detaylı bir şekilde ele alıyor.

Atatürk'ün en sevdiği yemek bamya mıydı?

Kitaptaki en ilgi çekici bilgilerden biri, Atatürk'ün en sevdiği yemeğin kuru fasulye değil, bamya olduğu iddiası. Bardakçı, Cumhurbaşkanlığı Arşivi'ndeki belgelere göre, Çankaya'ya kuru fasulyeden daha fazla bamya alındığına dikkat çekiyor. Ayrıca Atatürk'ün, 1935'te Ege Vapuru'yla Marmaris'ten İstanbul'a gelirken vapurda konserve bamya yediği için zehirlendiğini de hatırlatıyor.

Atatürk enginar yemez miydi?

Kitap, Atatürk'ün enginar yemediğinin de bir efsane olduğunu ortaya koyuyor. Bardakçı, Cumhurbaşkanlığı Arşivi'ndeki belgelere göre, Atatürk'ün ömrünün son günlerinde enginar yediğini gösteriyor.

Atatürk'ün son öğünü neydi?

Kitap, Atatürk'ün son öğününün de kaydına ulaşıyor. 8 Kasım 1938'de sabahın erken saatlerinde sütlü kahve ve sütlü çay içen Atatürk, 11.05'te yulaflı poriç yiyor. Öğlen süt, öğleden sonra çorba ve elma suyu verilen Atatürk'e, saat 18.35'te susuzluğunu gidermesi için küçük bir kalıp buz konuluyor. Bu buzun ardından vefat edene kadar Atatürk başka hiçbir gıda almıyor.

Atatürk'ün mutfağında neler oluyordu?

Kitap, Atatürk'ün mutfağının işleyişine dair de ilginç bilgiler veriyor. Bardakçı, Atatürk'ün şahsi hesabından karşılanan mutfak harcamalarının, bir kahya tarafından takip edildiğini belirtiyor. Alışverişler, genellikle İstanbul'daki büyük marketlerden yapılıyor.

Atatürk'ün mutfağında ne tür yemekler pişiyordu?

Kitap, Atatürk'ün mutfağında pişen yemeklerin de bir listesini veriyor. Bu listede, kuru fasulye, bamya, balık, et, tavuk, köfte, pilav, makarna, çorba, salata gibi yemeklerin yanı sıra, bazı tatlılar ve hamur işleri de yer alıyor.

Atatürk'ün mutfağı, Türk mutfağının zenginliğini yansıtıyordu.

Kitap, Atatürk'ün mutfağının, Türk mutfağının zenginliğini yansıttığını gösteriyor. Atatürk, Anadolu'nun farklı yörelerinden gelen yemekleri de sofrasına alıyordu.

Atatürk'ün mutfağı, onun kişiliğini de yansıtıyordu.

Birce Akalay ve İbrahim Çelikkol'lu Kuş Uçuşu'nun Final Sezonu Yaklaşıyor! Birce Akalay ve İbrahim Çelikkol'lu Kuş Uçuşu'nun Final Sezonu Yaklaşıyor!

Kitap, Atatürk'ün mutfağının, onun kişiliğini de yansıttığını gösteriyor. Atatürk, yemek konusunda seçici bir insan değildi. Sade ve lezzetli yemekleri seviyordu.

Atatürk'ün mutfağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini de yansıtıyordu.

Kitap, Atatürk'ün mutfağının, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini de yansıttığını gösteriyor. Atatürk'ün mutfağındaki değişimler, Türkiye'nin modernleşme sürecini de yansıtıyor.

Atatürk'ün Mutfağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun sofra hayatının bilinmeyen yönlerini gözler önüne seren önemli bir kitap. Kitap, Atatürk'ün kişiliğini, mutfak tercihlerini ve Türkiye'nin modernleşme sürecini anlamamıza yardımcı oluyor.