Üç üst düzey polis müdürü, bir komiser ve bir polisin evinde arama yapıldı. Soruşturmanın ayrıntıları ve kritik sorular kamuoyunun gündeminde.

Gizli Tanık M7’nin Kaçışı ve İddiaları

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan davasının en kritik gizli tanığı Serdar Sertçelik, önce deşifre olup sonra yurtdışına kaçtı. Gizli tanık M7 kod adıyla bilinen Sertçelik, yurtdışına kaçtıktan sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ile ilgili şok iddialarda bulundu. Sertçelik, tehdit edilerek zorla gizli tanık yapıldığını, Emniyet Müdürü Şevket Demircan ile yaptığı telefon görüşmesinin ses kayıtlarını yayınladı.

Mülkiye Başmüfettişleri Devrede

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatıyla soruşturma başlatılarak, iddiaların araştırılması için mülkiye başmüfettişleri görevlendirildi. Müfettişler, Organize Suçlarla Mücadele’den sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın ifadesine başvurdu.

Üst Düzey Polis Müdürlerinin Sorgusu

Tüm gece süren ifade alma işlemlerinin ardından, üç müdür açığa alındı. Mülkiye başmüfettişleri, “Gizli tanık üzerinden soruşturmayla ilgisi olmayan siyasetçi ve bürokratların dosyaya neden sokulmaya çalışıldığı, operasyon için üstten talimat alınıp alınmadığı” gibi soruları yöneltti.

Polis Müdürlerinin Evinde Arama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, açığa alınan Organize Suçlarla Mücadele’den sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile Komiser Ufuk Gültekin ve Murat Çelik’in şoförü Yılmaz Öztürk’ün evlerinde ve araçlarında arama yapıldı. Aramalarda dijital materyallere el konuldu.

Sebzelerin Diyet Yemeklerinde Kullanımı Sebzelerin Diyet Yemeklerinde Kullanımı

Soruşturmanın Hukuki Boyutu

Soruşturma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı isyan suçlamasıyla yürütülüyor. TCK 316. madde hükmü olan “suç için anlaşma”, TCK 258. madde “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, TCK 277. madde “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs”, TCK 283. madde “suçluyu kayırma” ve TCK 285. madde “gizliliğin ihlali” suçlamaları kapsamında yapılıyor.

Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in Durumu

Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in görevden alınacağı öğrenildi. 1 Ağustos 2023’te göreve başlayan Dinç, daha önce İstihbarat Daire Başkanı, Eskişehir ve Konya Emniyet Müdürü olarak görev yapmıştı. Dinç, Hrant Dink cinayeti, Ankara Gar patlaması ve diğer önemli olaylarda da ismi geçen bir emniyet müdürü olarak biliniyor.

Gizli Tanığın Kaçışı ve Soru İşaretleri

Mülkiye başmüfettişlerinin hazırlayacağı rapor, süreçle ilgili yanıtları ortaya çıkaracak. Müfettişlerin emniyet müdürlerine yönelttiği bazı kritik sorular şunlar:

  • Gizli tanık gözaltındayken kimlerle görüştürüldü?
  • Hücrede kayıt alınmadan nasıl çıkarıldı?
  • Elektronik kelepçe takılıyken nasıl rahat dolaşabildi?
  • Silahlı saldırıya uğradıktan sonra neden tutuklama kararı yerine getirilmedi?
  • Tanık koruma programına alınan gizli tanık ile neden görüşüldü?
Editör: Kader GÜL