Sağlıklı bir bağırsak sistemi ve metabolizma için tüketilen besinler oldukça önemli . Bağırsağımızda bulunan yararlı bakterilerin artması, zararlı bakterilere karşı bağırsak sağlığını güçlendirmek için sağlıklı besinler tüketmek gerekiyor. Sebze olarak anılan bu yiyecek ise bağırsakları adeta motor gibi çalıştırıyor, sindirim sistemini düzenliyor. İşte o besin
bağırsaklarınızı önemli derecede çalıştıran şalgam, sindirim sisteminizi iyileştiriyor.Vücuttaki ödemlerden hızlıca kurtulmanızı sağlıyor. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Peki şalgamın sağlığa olan diğer yararlarını biliyor musunuz?
BAĞIRSAK SORUNLARINI GİDERİR
Düzenli olarak şalgam tüketimi, lif açısından zengin olduğu sindirimi kolaylaştırır.
Sebze, doğal tıpta çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Lifli tüketmenin bağırsak hareketine yardımcı olduğu için divertiküler hastalık riskini azaltır.
Bununla birlikte, yapılan çalışmalarda, yüksek diyet lifi alımının divertiküler hastalık riskini azaltabileceğini bildirmiştir.
Günde 30 gr lif tüketen bireyler hastalık riskini %41 oranında azaltabilir. Aynı zamanda şalgam suyu mükemmel bir ödem attırıcıdır.
KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARI ÖNLER
Şalgam, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antidiyabetik, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Özellikle sebzeler, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilecek yüksek miktarda sağlıklı yağ içerir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Şalgamdaki glukosinolatlar ve izotiyosiyanatlar antikanser özelliklere sahiptir.
Araştırmalar, şalgamın yumurtalık, kolon, mesane, akciğer, prostat ve meme kanserlerine karşı koruyucu etkilerinin olabileceğini belirtiyor.
ANTİDİYABETİK ÖZELLİKLERE SAHİP
Şalgam özlerinin antidiyabetik etkilere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Sebzenin insülin glukagon oranını artırarak glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği bildirilmektedir.
KİLO KAYBINI SAĞLAR
Şalgam özü, lipid metabolizmasında yer alan reseptörleri (protein) uyararak yağ hücrelerinde lipidlerin (doymuş ve doymamış yağ) birikmesini engelleyebilir.ANEMİYİ AZALTIR
Demir eksikliği, aneminin önde gelen nedenlerinden biridir.