Bard nedir?
Etkileşimli yapay zeka sayesinde bilgilerin ve bilgisayar teknolojilerinin çok daha erişilebilir hale gelme potansiyelinin olduğunu uzun zaman önce görmüştük. İki yıl önce, akıcı ve çok aşamalı diyalog kurabilen, etkileşimli yapay zeka modeli LaMDA'yı (Language Model for Dialogue Applications)Yeni pencerede açılır tanıtmıştık. Geçtiğimiz yıl ise kullanıcıların LaMDA hakkında bilgi edinebileceği, uygulamalı deneyim kazanabileceği ve geri bildirimde bulunabileceği yeni bir uygulama olan AI Test KitchenYeni pencerede açılır'ı kullanıma sunduk.

Bard, Google'ın PaLM 2 modeliyleYeni pencerede açılır desteklenen bir üretken yapay zeka denemesidir. Yaratıcı ve yardımcı ortağınız olan Bard; hayal gücünüzü güçlendirebilir, üretkenliğinizi artırabilir ve fikirlerinizi hayata geçirmenize yardımcı olabilir. İster güzel bir doğum günü partisi planlamak veya davetiye hazırlamak ister alacağınız büyük bir karar için artı-eksi listesi yapmak ya da oldukça karmaşık konuları kolayca öğrenmeye çalışmak olsun, Bard her zaman yardıma hazır.

PaLM 2, dönüştürücü tabanlı bir model ve makine öğrenimi konusunda önemli bir atılım olup Google tarafından 2017'de geliştirilmiştirYeni pencerede açılır. Bu dil modeli, trilyonlarca kelimeyi "okuyarak" öğrenir ve insan dilini oluşturan kalıpları anlayabilir. Dolayısıyla, verilebilecek makul yanıtları tahmin etme konusunda gayet başarılıdır.

Bard doğru ve güvenilir yanıtlar verir mi?
Bard deneme aşamasında olduğu için verdiği bazı yanıtlar doğru olmayabilir. Bu nedenle, Bard'ın yanıtlarındaki bilgileri tekrar kontrol etmenizi öneririz. Geri bildirimleriniz sayesinde Bard her gün daha da gelişiyor. Bard herkese açık olarak kullanıma sunulmadan önce binlerce test kullanıcısı, Bard'ın kalitesini, güvenliğini ve doğruluğunu iyileştirmeye yardımcı olmak için geri bildirimde bulunuyordu. Bard’ın sınırlamaları hakkında daha fazla bilgiYeni pencerede açılır

Üretken yapay zeka teknolojisiyle kullanıcıların fikir oluşturma sürecini hızlandırmak gerçekten heyecan verici olsa da hâlâ yolun başındayız ve Bard henüz deneme aşamasında. Bard, Yapay Zeka İlkelerimizeYeni pencerede açılır uygun yerleşik güvenlik kontrollerine ve net geri bildirim mekanizmalarına sahiptir, ancak yine de yanlış bilgiler veya rahatsız edici ifadeler gösterebileceğini hatırlatmak isteriz.

Bard, yanıtlarındaki alıntıların kaynağını nasıl ve ne zaman belirtir?
Diğer bağımsız geniş kapsamlı dil modeli deneyimlerinde de olduğu gibi Bard'ın amacı var olan içeriği tamamen kopyalamak değil, orijinal içerik oluşturmaktır. Sistemlerimizi, bu durumun yaşanma ihtimalini sınırlandıracak şekilde tasarladık ve bu sistemlerin işleyiş şeklini iyileştirmeye devam edeceğiz. Bard bir web sayfasındaki içeriği tamamen alıntılıyorsa kaynak olarak bu sayfayı belirtir. Bard, küçük resimler içeren yanıtlarda, kullanıcıların her resmi kolayca görmelerini ve tıklayarak resmin kaynağına gidebilmelerini sağlar.

Bazen aynı içerik birden fazla web sayfasında yer alabilir. Bard bu gibi durumlarda popüler olan bir kaynağı belirtmeye çalışır. Kaynak olarak kod depoları belirtiliyorsa geçerli bir açık kaynak lisansa da atıfta bulunulabilir.

Bazen yanıtlarınızda resimler de görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Bard doğrudan orijinal resmin kaynağına bağlantı verir.

Bard, yaratıcı ve yardımcı ortağınız olmak üzere tasarlanmıştır. E-posta yazmanıza veya doğum günü partisi fikirleriyle ilgili beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olmak gibi yaratıcı görevlerde yeteneklidir. Bard'ı, Google Arama için tamamlayıcı bir deneyim olarak görüyoruz. Bu yüzden de Bard'a "Google'da Ara" düğmesini ekledik. Böylece kullanıcılar, Bard'dan kolayca web'deki bilgileri keşfetmeye geçiş yapabilirler.

Türkiye'nin Yerli Robot Teknolojileri Türkiye'nin Yerli Robot Teknolojileri

Bard, kullanımınıza sunduğumuz bir denemedir. Bu fırsatı kullanarak siz de dahil olmak üzere yayıncılar ve içerik üreticiler gibi çeşitli paydaşlarımızdan geri bildirim aldıkça bu deneyimi eğitecek, geliştirecek ve iyileştireceğiz.

Bard, işleyiş şeklini açıklayabilir mi?
Geniş kapsamlı dil modeli deneyimleri (Bard dahil) gerçeklikten kopabilir ve yanlış bilgileri gerçekmiş gibi sunabilir. Bard'ın işleyiş şeklini genelde yanlış beyan etmesi buna bir örnek olarak gösterilebilir. Örneğin, nasıl eğitildiğini veya çeşitli işlevleri (ör. alıntıların kaynağını belirtme ya da yeni bilgiler sağlama) nasıl gerçekleştirdiğini soran istemlere verdiği yanıtlarda bu durumun yaşandığı birkaç örneğe tanık olduk.

Bard, yanıtlarında zaman zaman Gmail ya da diğer özel uygulama ve hizmetlerdeki kişisel bilgileri kullandığını da iddia edebilir. Bu doğru değildir ve geniş kapsamlı dil modeli arayüzü olan Bard'ın bu bilgileri belirlemesi mümkün değildir. Bard'ı iyileştirmek için Gmail ya da diğer özel uygulama ve hizmetlerdeki kişisel verileri kullanmayız. Verilerinizin gizliliğini ve güvenliğini nasıl sağladığımız hakkında daha fazla bilgiyi Google Gizlilik PolitikasıYeni pencerede açılır'nda bulabilirsiniz.

Bard'ı deneme sürümü olarak yayınlamamızın nedenlerinden bazıları bunlardır ve Bard deneyimi kapsamında sorumluluk reddi beyanları sağlamak da dahil olmak üzere geniş kapsamlı dil modellerinin sınırlamaları konusunda mümkün olduğunca şeffaf olmak istiyoruz. Bard'ın gerçeklikten koptuğunu veya doğru olmayan bir yanıt verdiğini görürseniz lütfen beğenmeme düğmesini tıklayıp geri bildirim verin. Bu şekilde Bard öğrenip gelişmeye devam edebilir.

Bard, kodlama konusunda yardımcı olabilir mi?
Evet, Bard kodlamada ve kodlamayla ilgili konularda size yardımcı olabilir ancak Bard henüz deneme aşamasında olduğundan, kodun veya kodlama açıklamalarının kullanımından siz sorumlusunuz. Bu nedenle, koda tam olarak güvenmeden önce son kararı kendinizin vermesini ve hatalar ve güvenlik açıkları açısından dikkatlice test edip incelemenizi öneririz. Ayrıca kod, bir açık kaynak lisansa tabi olabilir ve Bard bununla ilgili bilgileri size sunar.

Bard, önceki görüşmemizde söylediğim şeyleri neden hatırlamıyor?
Bard'ın bağlamı hatırlama özelliği şimdilik kasıtlı olarak sınırlıdır. Bard öğrenmeye devam ettikçe uzun görüşmelerdeki bağlamı hatırlama özelliği de iyileşecektir.

Google'ın yapay zeka inovasyonuyla ilgili ilkeleri neler?
Google, önemli sorunları çözen ve kullanıcılara günlük hayatlarında yardımcı olan teknolojiler üretmeyi amaçlar. Yapay zeka ve diğer gelişmiş teknolojilerin insanları güçlendirme, mevcut ve gelecek nesillere ciddi fayda sağlama ve kamu yararına hizmet etme gibi konulardaki olağanüstü potansiyeline iyimser bakıyoruz. Bu teknolojilerin, inovasyonun yanı sıra dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve faydalanabileceği hale getirme misyonumuza destek olacağına inanıyoruz.

Söz konusu teknolojiler aynı zamanda net, akılcı ve olumlu bir şekilde ele alınması gereken önemli zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu Yapay Zeka İlkeleriYeni pencerede açılır, teknolojiyi sorumlu bir şekilde geliştirme taahhüdümüz niteliğindedir. Google'daki yapay zeka ilkeleri hakkında daha fazla bilgi edininYeni pencerede açılır.

Bard'ı iyileştirmek için nasıl yardımcı olabilirim?
Teknolojileri sorumlu şekilde geliştirmenin önemli bir parçası da katılımı artırmaktır. Böylece Bard'ı daha fazla kişi deneyebilir, geri bildirim verebilir ve Bard'ın iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Yanıtları iyi ya da kötü olarak puanlayabilir ve Bard'ın verdiği her yanıt için geri bildirim gönderebilirsiniz.

Bard'ı kimler kullanabilir?
Bard'ı kullanmak için en az 18 yaşında olmanız gerekir. Ayrıca, kendi başınıza yönettiğiniz kişisel bir Google Hesabı'na veya yöneticinizin Bard'a erişimi etkinleştirdiği bir Google Workspace hesabına ihtiyacınız vardır. Google Workspace yöneticisiyseniz erişimi nasıl etkinleştireceğinizi öğreninYeni pencerede açılır.

Bard'a Family Link tarafından yönetilen bir Google Hesabı ile veya 18 yaşından küçük olarak tanımlanmış bir Google Workspace for Education hesabı ile erişemezsiniz.

Bard şu anda ülkenizde kullanılamıyor olabilir. Ancak zamanla yeni dillerde ve ülkelerde de kullanıma sunulacaktır.

Bard kaç dili destekliyor?
Bard şu diller dahil 40'tan fazla dilde kullanılabilir: İngilizce, Japonca, Korece, Almanca, Arapça, Bengalce, Bulgarca, Çekçe, Çince (Basitleştirilmiş/Geleneksel), Danca, Endonezce, Estonca, Farsça, Felemenkçe, Fince, Fransızca, Guceratça, Hırvatça, Hintçe, İbranice, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Kannadaca, Lehçe, Letonca, Litvanca, Macarca, Malayalamca, Marathice, Norveççe, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Slovakça, Slovence, Svahili, Tamilce, Tayca, Teluguca, Türkçe, Ukraynaca, Urduca, Vietnamca ve Yunanca. Bard'a daha fazla dilde yanıt vermeyi öğretmeye devam ediyoruz.

Dilimde/ülkemde hangi özellikler mevcut?
Bard'ı sorumlu bir şekilde kullanıma sunma konusunda kararlıyız. Bazı özellikler tüm ülkelerde, bölgelerde ve dillerde kullanılamıyor olabilir. Ancak zamanla kullanılabilirliği artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Bard'ı kullanmam hangi hizmet şartlarına tabidir?
Bard'ın kullanımı Google Hizmet ŞartlarıYeni pencerede açılır ve Üretken Yapay Zeka Ek Hizmet ŞartlarıYeni pencerede açılır'na tabidir. Unutmayın, Bard'dan dışa aktardığınız görüşmeler, kopyayı aktardığınız hizmetin şartlarına ve politikalarına tabi olur. Google'ın Bard verilerinizi nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bard Gizlilik Yardım MerkeziYeni pencerede açılır'ne gidin.

Hangi veriler toplanır? Bu veriler hangi amaçlarla kullanılır?
Bard ile etkileşimde bulunduğunuzda Google; sohbet, konum, geri bildirim ve kullanım bilgilerinizi toplar. Bu veriler, Google Gizlilik PolitikasıYeni pencerede açılır ve Bard Gizlilik UyarısıYeni pencerede açılır'nda açıklandığı şekilde Google ürünlerini, hizmetlerini ve makine öğrenimi teknolojilerini sunmamıza, iyileştirmemize ve geliştirmemize yardımcı olur. Örneğin, geri bildirimlerinizi kullanarak Bard güvenlik politikalarının etkinliğini artırır ve geniş kapsamlı dil modelleriyle ilgili bazı zorlukları en aza indiririz. Ayrıca Bard, yanıt oluşturmak için geçmiş etkileşimlerinizi ve konumunuzu kullanır. Konum ayarlarınızıYeni pencerede açılır istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. g.co/privacypolicy/locationYeni pencerede açılır adresinde daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Google, Bard'ı iyileştirmek için standart ve titiz bir inceleme süreci yürütür. Bu süreç kapsamında, düşük kaliteli olduğu bildirilen sohbet de incelenir. Bu şekilde, sık karşılaşılan sorunlu yanıt türlerini ve Bard'ı nasıl iyileştirebileceğimizi daha iyi anlayabiliriz.

Kullanıcılarımızın verilerinin gizliliğini ve güvenliğini nasıl sağladığımızı daha iyi anlamak için Gizlilik ve Güvenlik İlkelerimiziYeni pencerede açılır okuyun.

Google'ın Bard verilerinizi nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bard Gizlilik Yardım MerkeziYeni pencerede açılır'ne gidin.

Bard görüşmelerime kimler erişebilir?
Gizliliğiniz, ciddiyetle ele aldığımız bir konu olduğundan kişisel bilgilerinizi kimseye satmayız. Bard'ı iyileştirirken gizliliğinizi de korumak için görüşmelerin bir alt kümesini seçer ve kimliği tanımlayabilecek bilgilerin kaldırılmasını sağlayacak otomatik araçlar kullanırız. Bu örnek görüşmeler, eğitimli incelemeciler tarafından gözden geçirilir ve Google Hesabınızdan ayrı olarak en fazla üç yıl saklanır. Daha fazla bilgi edinmek için Bard Gizlilik UyarısıYeni pencerede açılır'nı okuyun.

Bard ile görüşmelerinizde lütfen sizin veya başkalarının kimliğini tanımlamak için kullanılabilecek bilgiler vermeyin.

Google Hesabımdaki verilere erişebilir ve verileri silebilir miyim?
Evet, Bard'daki verilerinizi yönetmek için kullanabileceğiniz bir bağlantı mevcuttur. Bard etkinliklerinizi yönetme ve silmeYeni pencerede açılır. Dilediğiniz zaman Bard etkinliğinizin kaydedilmesini devre dışı bırakabilir ve myactivity.google.com/product/bardYeni pencerede açılır adresine giderek Bard etkinliğinizi hesabınızdan silebilirsiniz. Ayrıca, Google Gizlilik PolitikasıYeni pencerede açılır ve Bard Gizlilik UyarısıYeni pencerede açılır'nda açıklandığı üzere bilgilerinizi dışa aktarabilirsinizYeni pencerede açılır. Bard Etkinliği kapatılmış olsa bile Google'ın hizmeti sunabilmesi ve geri bildirimleri işleyebilmesi için sohbetleriniz 72 saate kadar hesabınızda saklanır. Bu etkinlik, Bard etkinliğinizde görünmez.

Bard EtkinliğiYeni pencerede açılır'ni kapatırsanız geçmiş verileriniz silinmez ancak myactivity.google.com/product/bardYeni pencerede açılır adresine giderek istediğiniz zaman bunları manuel olarak silebilirsiniz.

Ayrıca, Bard'daki sabitlenmiş veya son sohbetlerinizi de silebilirsiniz. Bunun için ilgili sohbeti, ardından "Sil"i seçmeniz yeterlidir. Bu işlem; istem, yanıt ve geri bildirim gibi ilgili etkinlikleri de Bard etkinliğinizden siler. Bir sohbet silindiğinde ne olur?

Bard görüşmelerini reklam amaçlı kullanıyor musunuz?
Bard görüşmeleri reklam amaçlı kullanılmaz ve bu yaklaşımda daha sonra değişiklik yapıldığı takdirde tüm değişiklikleri net bir şekilde açıklayacağız.

Kullanıcılarımızın verilerinin gizliliğini ve güvenliğini nasıl sağladığımızı daha iyi anlamak için Gizlilik ve Güvenlik İlkelerimiziYeni pencerede açılır okuyun. Verilerinizi ve gizliliğinizi korumanızı sağlayan ayarlara ve araçlara erişmek için Google Hesabınızı ziyaret edinYeni pencerede açılır.

Google'ın Bard verilerinizi nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bard Gizlilik Yardım MerkeziYeni pencerede açılır'ne gidin.

Editör: Egemen KEYDAL