Baş dönmesi, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilen bir şikayettir. Bu nedenle, bu belirtilerin altında yatan nedeni belirlemek genellikle zor ve karmaşıktır. Bu sebeple, baş dönmesi şikayetiyle başvuran hastalar için nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanları da dahil olmak üzere birçok farklı uzmanlık alanından doktorlar tarafından tedavi edilebilir.Baş Dönmesi (1)Baş dönmesi belirtileri ve nedenleri:

Bulanık görme, çift görme, el ve yüzde uyuşma: Bu tür belirtiler baş dönmesiyle birlikte geliyorsa, beyin incelemesi yapılması önerilir.

Kulak çınlaması: Baş dönmesi ile birlikte kulak çınlaması varsa, genellikle bu durum kulakla ilgili bir sorundan kaynaklanır. Ancak bazen beyincik bölgesindeki tümörler de benzer belirtilere neden olabilir, bu yüzden düşük ihtimal de olsa beyin incelemesi yapılabilir.

Sarhoş gibi yürüme: Baş dönmesiyle birlikte sarhoş gibi yürüme durumu varsa, göz kapalıyken de mi yoksa göz açıkken de mi olduğunu kontrol etmek önemlidir. Sadece göz kapalıyken oluyorsa, kulakla ilgili bir sorun veya B12 vitamini eksikliği olabilir. Göz açıkken de oluyorsa, beyin incelemesi yapılmalıdır.

Sağlıklı Yaşam İçin 10 İpucu Sağlıklı Yaşam İçin 10 İpucu

Soğuk terleme ve baygınlık hissi: Baş dönmesine soğuk terleme ve baygınlık hissi eşlik ediyorsa, açlık veya yemek sonrası durumunun kontrol edilmesi önerilir. Bu belirtiler şeker problemlerine işaret edebilir.

Kısa aralıklı baş dönmesi: Eğer baş dönmesi çok kısa süreli ve sık aralıklarla oluyorsa, kalp sorunlarına, özellikle ritim bozukluklarına işaret edebilir. Bu durumda kalp muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca, kısa süreli baş dönmesi ve baygınlık hissi "gizli sara" hastalığında da görülebilir, bu nedenle EEG tetkiki yapılması gerekebilir.

Beslenme yetersizliği: Özellikle gençlerde baş dönmesi atakları beslenme yetersizliğine bağlı olabilir. Detaylı bir kan tahlili yapılması önemlidir.

Baş hareketleriyle tetiklenme: Baş dönmesi baş hareketleriyle tetikleniyorsa, boyun fıtığı veya iç kulakla ilgili bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.

Mutsuzluk, isteksizlik, başağrısı: Baş dönmesi depresyona bağlı olabilir, bu durumda uygun tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.

Editör: Kader GÜL