2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona eriyor ve milyonlarca öğrenci 19 Ocak Cuma günü karnelerini alacak. Bu dönemde, devlet okullarında başarı gösteren öğrenciler için özel bir teşvik programı olan Başarı Teşvik Programı büyük ilgi çekiyor. Başkan Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl duyurduğu bu program, öğrencilere maddi destek sağlayarak onları daha fazla teşvik etmeyi amaçlıyor.

Başarı Teşvik Programı Nedir?

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarına göre, Başarı Teşvik Programı, devlet okullarında okuyan ve sınıflarında dereceye giren ilk, orta ve yükseköğretim öğrencilerine net asgari ücretin yüzde 60'ına kadar destek sağlamayı hedefliyor. Bu destek, sosyal yardım alma hakkına sahip ailelere mensup öğrencilere yönelik bir girişimdir. Ayrıca, dört yıllık örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarını kazanan öğrencilere aylık 100 lira destek ödemesi de bu kapsamda yer alıyor.

Başvuru ve Ödeme Detayları

Başarı Teşvik Programı ödemeleri, asgari ücret baz alınarak hesaplanıyor. 2023 yılında asgari ücret net 11.402,32 TL olarak belirlendiğinden, öğrencilere 6.841,39 TL ödeme verilecek. Sınıfında ilk 3'e giren ve okulunda ilk 5'e giren öğrencilere yılda 2 defa başarı desteği sağlanacak.

Eğitimcilerin Güvenliği İçin Yeni Düzenleme: Şiddet Suç Sayılacak Eğitimcilerin Güvenliği İçin Yeni Düzenleme: Şiddet Suç Sayılacak

Programa başvurular, bulunulan ilin sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri üzerinden yapılacak. Her sene iki defa verilecek olan başarı teşvik paketinde ilk dönem sonunda ve yaz tatilinde ödemeler gerçekleştirilecek.

Diğer Destekler

Başarı Teşvik Programı dışında başarılı öğrencilere yönelik diğer destekler de mevcut. Bu destekler arasında üniversitede not ortalaması 85 ve üstü olan öğrencilere net asgari ücret kadar başarı desteği, fakültede ilk 5'te yer alanlara ise net asgari ücretin 2 katına kadar destek sağlanması bulunmaktadır. LGS'de %5'lik dilime giren öğrencilere tek seferlik net asgari ücretin 2 katına kadar başarı desteği sunulacak. YKS'de ilk 500 binde yer alan öğrencilere ise tek seferlik net asgari ücretin 3 katına kadar başarı desteği verilecektir.

Yarıyıl Tatili ve İkinci Ara Tatil

Milyonlarca öğrenci, 19 Ocak Cuma günü karnelerini alarak 15 günlük yarıyıl tatiline girecek. Yarıyıl tatili, 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak. İkinci dönem ise 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında gerçekleşecek.

Başarı Teşvik Programı, öğrencilere verdiği maddi destekle sadece bir teşvik değil, aynı zamanda eğitim sistemine katkı sağlayan önemli bir girişimdir. Öğrencilerin başarıya teşvik edilmesi, gelecekte daha başarılı bireylerin yetişmesine olanak tanıyacaktır.