Bu lezzetlerin arasında Türk kahvesi de önemli bir yer tutuyor. Sohbetlere eşlik eden kahve, bayramda da sofralarımızdan eksik olmuyor.
Ancak, özellikle Kurban Bayramı’nda et tüketiminin yoğun olduğu bu dönemde, kahve tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanlar, et yedikten sonra kahve içmenin demir emilimini %50 oranına kadar azaltabileceğini söylüyor. Bu da uzun vadede kansızlık problemlerine yol açabilir.
Peki, bayramda kahve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?
- Et yedikten en az bir saat sonra kahve için. Bu sayede demirin vücut tarafından emilimini engellemezsiniz.
- Kahvenizi bol su ile tüketin. Su, demirin emilimini kolaylaştırmaya yardımcı olur.
- Mümkünse bitki çayı veya ıhlamur gibi demir içeren besinleri tercih edin.
- Fazla kahve tüketmekten kaçının. Günde 2-3 fincanı geçmemeye özen gösterin.
- Kahvenizi sade için. Şeker ve tatlandırıcılar, demir emilimini daha da engelleyebilir.
Kahvenin faydaları da unutulmamalı:
- Bilimsel araştırmalar kahve tüketiminin odaklanmayı ve dikkati artırdığını, tepki ve karar alma süresini kısalttığını, hafıza ve konsantrasyonu geliştirdiğini ortaya koymuştur.
- Kahve çeşitlerinden Türkiye’de en çok tüketilen ise yüzde 70 oranında Türk kahvesidir.
- Türk kahvesi 2013 yılında UNESCO tarafından da Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştır.
Sağlıklı bir bayram geçirmek için kahve tüketiminize dikkat etmeyi unutmayın!