Bebek Adımları Fare Embriyolarının Uzaydaki Büyümesi

Araştırmacılar, ISS'e gönderilen embriyoların Dünya'ya dönüşünde dişi farelere tekrar enjekte edilerek sağlıklı yavruların oluşumunu incelemeyi planlıyor.

featured

Bilim insanlarının Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ilk defa fare embriyosu büyüttüğünü belirtiyor. Araştırmacılar, laboratuvarda hazırladıkları dondurulmuş fare zigotlarını Ağustos 2021’de SpaceX roketiyle ISS’e gönderdiler. Astronotlar, embriyoyu 4 gün boyunca büyüterek kimyasal işlemlerle bozulmasını önledi ve Dünya’ya geri gönderdi.

Araştırmacılar, mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon ortamında büyütülen fare embriyolarında DNA ve yapı bozulması gözlemlenmediğini, fetüs ve plasenta oluşumunda normal ilerleme kaydedildiğini belirtiyor.

Bu çalışma, uzaydaki mikro yer çekimi ve yüksek radyasyonun fare embriyolarının sağlıklı gelişimine engel olmadığını gösteriyor. Ayrıca, uzun süreli uzay yolculuklarında insan gebeliklerinin olasılığı göz önüne alındığında, bu tür çalışmaların önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

Sonuçlar, uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine işaret ediyor. Ancak, mikro yer çekiminde doğumun zorlukları hakkında henüz yeterli bilgi bulunmuyor.

Göz Atın

Önceki çalışmalarda, gebeliğin ikinci yarısında olan farelerin NASA aracılığıyla uzaya gönderildiği ve bu farelerin Dünya’ya döndükten sonra normal gelişimlerini tamamladıkları ve ortalama ağırlıkta yavrular doğurdukları belirtilmişti.

Ayrıca, ISS’e fare sperm ve yumurtaları göndererek döllenmenin başarısını da araştırmayı hedefliyorlar.

Benzer Haberler

Bir Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!