Emeklilik Planı Nasıl Oluşturulur? Emeklilik Planı Nasıl Oluşturulur?

Aşı yaptırılmayan bebek ve çocukların bağışıklık sistemi, aşı yaptırılanlara göre daha zayıf kalır. Bu nedenle hangi aşının ne zaman yapılması gerektiği konusu oldukça önemlidir. İşte bebekler ve küçük çocuklar için önerilen aşı takvimi:Aşı Takvimi (1)

Bebekler ve küçük çocukların sağlığı açısından son derece önemli olan aşı takvimini ele almaktadır. Aşılar, çocukları birçok enfeksiyondan ve hastalıktan koruyarak sağlıklı bir büyüme ve gelişme sürecine katkı sağlar. Özellikle bebeklik döneminde yapılan aşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve çocukları enfeksiyonlara karşı korur.

Bu aşıların zamanında ve düzenli olarak yapılması, çocuğun sağlığını ve toplum sağlığını korumak açısından büyük önem taşır. Ayrıca, aşıların yapılmasının çocuğun vücuduna yabancı bir madde enjekte edilmesi nedeniyle bazı ailelerde endişe yarattığı bilinmektedir. Ancak, yapılan araştırmalar ve istatistikler, aşıların etkili olduğunu ve çocukları hastalıklardan koruduğunu göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimi doğrultusunda bebeklerin ve küçük çocukların aşılarını zamanında yaptırmak, sağlıklı bir gelecek için önemlidir. Bu nedenle, anne-babaların aşı konusunda bilinçli olmaları ve çocuklarını düzenli olarak aşı takvimine göre aşılatmaları gerekmektedir.

Hepatit B Aşısı: Ölü virüs aşısı olup koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. Bebek doğduğunda, 1.ay sonu ve 6.ay sonu olmak üzere üç kez yapılır.

BCG Aşısı: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı bakteri aşısıdır. Cilt içine enjeksiyon ile uygulanır. BCG aşısı doğumdan itibaren yapılabilir, ancak uygulama kolaylığı ve bağışıklamanın daha güçlü gelişmesi için 2 ayı doldurduğunda uygulanmalıdır. BCG aşısı, 3. aydan sonra yapılacaksa ppd ile TCT (cilt testi) yapıldıktan sonra sonuca göre uygulanır.

DaBT-İPA-Hib-Beşli Karma Aşı: Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib-Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA beş hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır. Yaşa göre bacak ya da koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. 2.ay sonu, 4.ay sonu, 6.ay sonu ve 18.ay sonu olmak üzere dört kez yapılır.

KPA Aşısı: Ölü bakteri aşısı olup yaşa göre bacak veya koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. 2.ay, 4.ay ve 12.ay sonu olmak üzere üç kez yapılır.

KKK Aşısı: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısı olup üç hastalığa etkili karma bir aşıdır. Koldan cilt altına enjeksiyonla uygulanır. 12.ay sonu ve ilkokul 1.sınıfta yapılır.

DaBT-İPA Aşısı: Dörtlü karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Çocuk Felci/DaBT-İPA) dört hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır. Koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. İlkokul 1.sınıfta yapılır.

OPA Aşısı: Çocuk Felci aşısı (Polio) hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır. Ağızdan uygulanır. 6.ay sonu ve 18.ay sonu olmak üzere iki kez yapılır.

Td Aşısı: Difteri-Tetanoz hastalıklarına karşı etkili, karma, ölü bakteri aşısıdır. Koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. 8.sınıfta yapılır.

Hepatit A Aşısı: Ölü virüs aşısı olup koldan kas içine enjeksiyonla uygulanır. 18.ay sonu ve 24.ay sonu olmak üzere iki kez yapılır.

Suçiçeği Aşısı: Hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüs aşısıdır. Koldan cilt altına enjeksiyon ile uygulanır. 12.ay sonu olmak üzere bir kez yapılır.

Aşılar, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlamanın yanı sıra, toplum sağlığını da korumada önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, ailelerin aşı takvimi konusunda bilinçli olmaları ve çocuklarını düzenli olarak aşı yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.