Bu peynirler, zorlu şartlarda Diyarbakır'da üretiliyor ve kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte tezgahlarda yerini alıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde büyük bir besicilik kapasitesi bulunması, bu bölgelerde üretilen peynirlerin Türkiye geneline dağıtılmasını sağlıyor. Peynirler, ilkbahar aylarında sağılan sütlerden elde ediliyor ve mayıs ayında soğuk hava depolarına konulup ekim ayında tezgahlara çıkarılıyor. Zorlu şartlarda kırsal mahallelerde hazırlanan peynirler, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte depolardan çıkarılıp satışa sunuluyor.
Peynirciler Çarşısı'nda 25 yıldır peynircilik yapan Aziz Günel, kışlık peynirlerin kilosunun 180 TL olduğunu belirtiyor. Günel, ürettikleri peynirleri Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini ifade ediyor. Özellikle örgü ve lavaş peynirlerinin tercih edildiğini belirten Günel, peynirlerin büyük bir kısmını Çınar ilçesi, Mardin'in Mazıdağı ilçesi ve Bingöl'e bağlı köylerden temin ettiklerini söylüyor.