Böbrek sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ve doğru bilgiye sahip olmak hayati önem taşır. Ancak, toplumda dolaşan yanlış bilgiler, böbrek sağlığını tehdit edebilir. İşte böbrek sağlığıyla ilgili en yaygın 8 hurafe ve gerçekler:

1. 'Belin her iki yanında gelişen ağrı böbrek hastalığı belirtisidir'

Belin her iki yanında gelişen ağrı, genellikle böbrek hastalığının belirtisi olarak kabul edilir. Ancak, taş hastalıkları, tümörler ve büyük kistler dışında, böbrek hastalıkları ağrı yapan hastalıklar değildir. Bazı durumlarda, böbrek enfeksiyonları olarak adlandırılan piyelonefritlerde belin her iki yanında künt ağrı hissedilebilir.

2. 'İdrar çıkışının normal olması böbreklerin iyi çalıştığını gösterir'

Böbrek fonksiyonu yüzde 15’in altına düşene dek idrar miktarı azalmaz. Yani idrar çıkışının normal miktarlarda olması, idrar yaparken ağrı olmaması, her zaman böbreklerin iyi çalıştığını göstermez.

3. 'Çok su içmek böbrekleri temizler'

Böbrekler sağlıklı çalıştığında günlük alınan su miktarının fazla bir önemi olmaz. Ancak böbrek taşı rahatsızlığında, günlük içilen su miktarının 2 litreden fazla olması taşın tekrarlama riskini yüzde 60 oranında azaltabilir. Böbrek fonksiyonu bozulduğunda, atık maddeleri vücuttan temizleyebilmesi için günlük su tüketiminin 2 litrenin üzerinde olması gerekir.

4. 'Antibiyotik kullanmak zarar verir'

Antibiyotik kullanımının gerekli olduğu durumlar, bakterilere bağlı gelişen enfeksiyonlardır. Ciddi enfeksiyonlar da tedavi edilmediğinde böbrekleri etkileyebilir. Dolayısıyla antibiyotikler, enfeksiyon nedeniyle uygun dozlarda ve uygun süreyle kullanıldıklarında zarar vermezler.

5. 'Tansiyon ilaçları hasar oluşturur'

Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, beyin ve böbreklere zarar verebilir. Tansiyon yüksekliği tedavi edilmezse yıllar içerisinde böbrek yetmezliğiyle de sonuçlanabilir. Tansiyon ilaçları, kan basıncı kontrolü sağlandığı için böbreklerin yüksek kan basıncına bağlı olarak zarar görmesini önleyebilir.

6. 'Bitkisel ürünlerle böbreklerimizi ilaçların zararlı etkilerinden koruyabiliriz'

Halk arasında yaygın kullanılan bitkisel ürünler, içeriklerinin tam olarak bilinmemesi ve ilaçlarla etkileşime girmeleri nedeniyle böbreklerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle, bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır.

7. 'Süt ve süt ürünleri böbrek taşı yapar'

Tam aksine, kalsiyumdan fakir bir beslenme, böbrek taşı riskini artırabilir. Kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünlerinin belirli miktarlarda tüketimi, böbrek taşı riskini azaltabilir. Ancak kalsiyum içeren ilaçların kullanımı, taş oluşum riskini artırabilir.

Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir? Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir?

8. 'Fazla çay içmek böbrek taşı riskini artırır'

Fazla çay içmek, böbrek taşı riskini azaltabilir. Ancak, kahve tüketimindeki artış, böbrek taşı riskini artırabilir.

Böbrek sağlığıyla ilgili doğru bilgilere sahip olmak, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir. Yanlış bilgilerle dolu hurafeler yerine, uzmanların doğrularını öğrenmek ve onlara göre hareket etmek, böbrek sağlığını korumanın en iyi yoludur.

Editör: Kader GÜL