Ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ödemelerinden esnek çalışma modellerine kadar birçok konuda önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. İddialara göre, Türkiye’nin iş kanunu köklü bir şekilde değiştirilecek ve çalışma saatleri 40 saate indirilecek. Ayrıca, uzaktan, kısmi ve platform tabanlı gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri getirilecek.
30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan etkileyecek olan Türk İş Kanunu’ndaki değişiklik çalışmaları hızla devam ediyor. İddiaya göre, hükümet, ücretler, çalışma saatleri, genel tatil ücretleri, esnek çalışma modelleri, haftalık izin ve yıllık izinler gibi pek çok konuda yeni düzenlemeler yapmayı planlıyor.
Türkiye Gazetesi’nden Emrah Özcan’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu’ (YOİKK) toplantısında bu konu detaylı olarak ele alındı.
Mevzuat Değişikliği
Toplantıda, iş dünyasının ihtiyaçlarına ve iş-özel hayat dengesine uygun esnek çalışma modellerine yönelik mevzuat değişiklikleri yapma kararı alındı. Uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma ve platform bazlı çalışma gibi yeni nesil esnek çalışma yöntemleri üzerine çalışma yapılacak.
Çalışma saatlerinin 45’ten 40 saate, bazı meslek gruplarında ise mevcut 48 saatten 40 saate indirilmesi planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Haziran ayında yapılan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan esnek çalışma modeline ilişkin çalışmaların başlayacağını, bu konuda tüm paydaşlarla görüşüleceğini ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini belirtmişti. Işıkhan, “Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine uyumlu hale getireceğiz” demişti.