Çocuk düşmesi, genellikle hamileliğin ilk 23 haftası içinde gerçekleşen bir gebelik kaybıdır. Ancak, hamileliğin ilk üç ayında hafif vajinal kanama oldukça yaygındır ve her zaman düşük anlamına gelmez. Bu nedenle, düşük belirtilerini dikkate almak ve bir doğum uzmanına danışmak önemlidir.

Çocuk Düşmesinin Nedenleri

Bu faktörlerin çoğu anne tarafından kontrol edilemez. Düşüklerin çoğunun, bebekteki anormal kromozomlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kromozomlar, bir bebeğin gelişimini yönlendiren genetik yapı taşlarıdır. Bebeğin fazla veya eksik kromozomları varsa, doğru şekilde gelişmeyecektir.

Düşükler Önlenebilir mi?

Düşüklerin çoğu maalesef önlenebilir değildir. Ancak, düşük riskini azaltmak için bazı adımlar atılabilir. Hamilelik sırasında sigara içmekten, alkol tüketmekten ve uyuşturucu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya sahip olmak, sağlıklı beslenmek ve enfeksiyon riskini azaltmak da düşük riskini azaltabilir.

Düşük Belirtileri ve Tanı

Düşüklerin en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Ancak, hafif lekelenme veya kahverengi akıntıdan ağır kanamaya kadar değişebilir. Ayrıca, düşük yapmanın diğer belirtileri arasında alt karın krampı, vajinal sıvı veya doku akıntısı ve hamilelik belirtilerinin (örneğin, göğüs hassasiyeti) kaybolması da bulunmaktadır.

Sağlıklı Yaşam İçin 10 İpucu Sağlıklı Yaşam İçin 10 İpucu

Çocuk düşmesi, hamilelik sürecinde yaşanan zor bir durumdur. Belirtileri fark ettiğinizde veya endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ve düzenli sağlık kontrolü ile düşük riskini azaltmak mümkündür.

Editör: Kader GÜL