Engelli raporu, engelli vatandaşların çeşitli ayrıcalıklardan faydalanabilmeleri açısından önemlidir. Bu raporu yenilemek için yapmanız gerekenler oldukça basittir.

2024 Aşure Günü: Muharrem Ayının Manevi Anlamı 2024 Aşure Günü: Muharrem Ayının Manevi Anlamı

Devlet veya araştırma hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır. Sağlık kurulu raporunun alınmasıyla birlikte, raporunuzu yenilemek için bulunduğunuz şehrin Sağlık Müdürlüğü'ne dilekçe vermelisiniz. Dilekçenizde, temel dilekçe kurallarına uygun olarak, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Ayrıca, dilekçenize yeni aldığınız sağlık kurulu raporunu da eklemeyi unutmayın.

Süresiz engelli raporu almak istiyorsanız, iyileşme şansınızın olmadığını göstermelisiniz. Uzuv kaybı, kronik hastalık, zihinsel engel veya doğuştan gelen görme ve duyma engeli gibi durumlar, süresiz engelli raporu almanızı sağlayabilir.Engelli Raporu Yenileme (1)

%40 engelli raporu, günlük yaşamınızı zorlaştıran ancak temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilmenizi sağlayan durumlar için verilir. Bu raporu alabilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinden geçmek gerekebilir.

Engelli raporu süresi, sağlık durumunuza bağlı olarak değişir. Rapor süresi, kişinin engel durumunun eylemlerini kısıtlama oranı arttıkça uzayabilir. Heyet, süresiz engelli olamayacağınıza ancak iyileşmenizin uzun süreceğine karar verirse uzun süreli rapor verebilir.

Engelli raporu ile araç almak istiyorsanız, aracın fiyatı belirli bir limiti aşmamalıdır. 2024 yılı için bu limit 1 milyon 591 bin 200 TL'dir.

Astım hastalığı olan kişiler, astımın orta veya yüksek oranda kısıtladığı durumlarda engelli raporu alabilirler. Ancak, hastalığın hafif seyretmesi durumunda rapor almak mümkün değildir.Engelli Raporu Yenileme

Bipolar bozukluğu olan kişiler, davranışlarına yansıyan şiddetli etkiler yaşadıklarında engelli raporu alabilirler. Ancak, bipolar bozukluğu olan bir kişinin engelli raporu alabilmesi için hastalığın davranışlarına büyük oranda yansıyor olması gerekir.Engelli Raporu Yenileme (2)

Ağır engelli raporu, ciddi hastalıklara sahip olan kişilere verilir. Bu hastalıklar arasında Multiple Skleroz, Spinal Müsküler Atrofi, Hemofili, Alzheimer gibi durumlar yer alır.

Editör: Kader GÜL