Uluslararası medya, Türkiye'nin ara buluculuk teklifini bir kez daha vurgulayarak, Başkan Erdoğan'ın dünyayı uyardığını belirtti. 11 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Filistin çatışmasının hızla devam ettiği sırada Gazze'den gelen haberlere göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu, Gazze Şeridi'nin batısındaki mahallelerde yaşayan halkın evlerinden çıkarak kentin merkezine sığındığı bildirildi. Gazze'deki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre, İsrail savaş uçakları gece boyunca kentin batısındaki mahalleleri, caddeleri ve binaları yoğun bir şekilde bombaladı. Bombardımanın ardından Mecmai Ensar bölgesi, Reşid Caddesi ve sahil şeridinden yoğun dumanlar yükseldi.

Hava saldırılarına maruz kalan bölge sakinleri evlerinden çıkarak kentin orta kesimlerine doğru kaçtı. Dünya genelinde ise yaşananlar karşısında şok yaşanıyor. Türkiye başta olmak üzere birçok ülke taraflara itidal çağrısında bulundu. Ankara ise İsrail-Filistin çatışması için diplomasiye ağırlık vermiş durumda. Başkan Erdoğan, bölgede barışı sağlamak için yoğun diplomatik çaba harcıyor.

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, Reuters haber ajansı Erdoğan'ın Türkiye'nin ara buluculuk teklifini yinelediğini ve Başkan Erdoğan'ın çatışmanın kısa sürede sona ermeyeceğini düşündüğünü ve bu nedenle barış çabalarını sürdürdüklerini belirttiğini aktardı. Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiğine dair haberler de ön plandaydı. Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtildi. Ayrıca Erdoğan'ın İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog'un yanı sıra Lübnan, Katar, Mısır liderleri ve Batı Şeria'daki Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştüğü de vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Putin görüşmesinde, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalı sürecin seyrini ve gerilimin yayılmasını önleyici tedbirler ele alındı. Ayrıca bölgedeki insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla yapılacak girişimler değerlendirildi. Erdoğan, sivil yerleşimlerin hedef alınmasının kaygı verici olduğunu ve bu tür girişimlerin Türkiye tarafından olumlu karşılanmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin bölgede sükunetin sağlanması için her türlü çabayı göstereceğini belirtti.

AK Parti'de Toplu İstifalar, AK Parti'de Değişim Rüzgarları AK Parti'de Toplu İstifalar, AK Parti'de Değişim Rüzgarları

Başkan Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede de Türkiye'nin ara buluculuk çabaları ve sivillere yönelik insani yardımın bölgeye ulaştırılması için yapılacakler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dün yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, çatışmaların kısa sürede sona ermeyeceğini belirterek, çalışmaların bu doğrultuda sürdürüldüğünü ve bölge liderleriyle ve dünya liderleriyle görüşmelerin yapıldığını, bu görüşmeler aracılığıyla ara buluculuk yapmanın ve savaşı durdurmanın çabası içinde olduklarını ifade etti. Temennisinin, bir an önce savaşı durdurmaları ve bölgenin sükûnete kavuşması olduğunu belirtti.

Editör: Kader GÜL