Hrant Dink cinayetinde yeni iddianame

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 2007 yılında öldürülmesine ilişkin davada, tetikçi Ogün Samast hakkında yeni bir iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Dink'in öldürülmesinde FETÖ'nün rolü olduğu öne sürüldü. İddianamede, Samast'ın FETÖ'nün talimatı doğrultusunda cinayeti işlediği belirtildi.

İddianamede, Samast'ın, FETÖ'nün önemli isimlerinden Ramazan Akyürek ve Fuat Öztürk ile irtibatlı olduğu öne sürüldü. Samast'ın, cinayet öncesinde Akyürek ve Öztürk'ün talimatları doğrultusunda hareket ettiği iddia edildi.

İddianamede, Samast hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamenin detayları

İddianamede, Dink'in öldürülmesinde FETÖ'nün rolü şu şekilde anlatıldı:

"FETÖ terör örgütü, devletin tüm anayasal kurumlarını ele geçirmeye yönelik nihai hedefleri doğrultusunda askeriye, mülkiye, emniyet, yargı ve diğer stratejik öneme sahip diğer kamu kurumlarını ele geçirmek için kendilerine engel olacaklarını düşündüğü bürokrat ve personeli sistem dışına çıkarmıştır. Örgüt üyelerini bu makamlara getirmiştir.

Dink cinayeti, FETÖ terör örgütünün bu stratejisi doğrultusunda işlenen bir suçtur. Örgüt, Dink'i Ermeni lobilerinin sözcüsü olarak görmüş ve onu ortadan kaldırmak için harekete geçmiştir.

Dink cinayetinin planlanması ve icrası aşamasında FETÖ'nün önemli isimlerinden Ramazan Akyürek ve Fuat Öztürk'ün talimatları doğrultusunda hareket edilmiştir.

Ogün Samast, FETÖ'nün talimatı doğrultusunda cinayeti işleyen kişidir. Samast, cinayet öncesinde Akyürek ve Öztürk'ün talimatları doğrultusunda hareket etmiştir.

Samast, cinayet sonrası da örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket etmiştir. Bu kapsamda, Samast'ın cinayetin ardından örgütün propagandasını yapması sağlanmıştır."

Samast'ın FETÖ'yle irtibatı

İddianamede, Samast'ın FETÖ'yle irtibatını gösteren şu deliller sıralandı:

Samast'ın, cinayet öncesinde Akyürek ve Öztürk'le görüştüğü telefon kayıtları
Samast'ın, cinayet öncesinde Akyürek ve Öztürk'ten aldığı bayrak
Samast'ın, cinayet sonrası örgüt propagandası yaptığına dair beyanları
Samast'ın cezası

İddianamede, Samast hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezası istendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde aile fotoğrafında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde aile fotoğrafında yer aldı.

İddianame, incelenmek üzere İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Samast'ın cezasında indirim uygulanabilir

Samast'ın, olay tarihinde 17 yaşından küçük olduğu için cezasında indirim uygulanabilir. Bu durumda, Samast'ın cezası 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar indirilebilir.

Editör: Kader GÜL