Parkinson, distoni, ve esansiyel tremor gibi hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanır. Bu tedavi yöntemi dünya çapında 30 yıldır kullanılıyor ve Türkiye'de de başarıyla gerçekleştiriliyor.

DBS, beynin hasar gören ve elektriksel aktivitesi bozulan bölgelerine düzenli aralıklarla elektrik uyarısı verilerek gerçekleştirilir. Bu uygulama ile hastanın var olan bulgularının belirli bir süreliğine, genellikle ortalama 8-10 sene boyunca görülmesini engelliyor. Operasyon sırasında hastalar genellikle uyanık bir şekilde ameliyat edilir. Ameliyatın yaklaşık 2,5 saat sürdüğü belirtilmektedir.

Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı? Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı?

Parkinson hastaları için hastanın gerçek zamanlı olarak uyarı alabilmesi için uyanık şekilde ameliyat edilmesi tercih edilirken, distoni hastalarında uyutularak ameliyat yapılması daha yaygındır. Operasyon sonrasında hastaların genellikle bir-iki gün içinde taburcu edildiği ve normal yaşamlarına geri dönebildikleri ifade edilmektedir. İyileşme süreci, pilin ayarlarının yapılmasıyla birlikte nöroloji bölümü uzmanları tarafından takip edilir. Hastaların ortalama bir-iki ay sonra normal yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebildikleri ve titreme ile kasılmalarda azalma gözlemledikleri belirtiliyor.

Operasyonlarda kullanılan piller, şarj edilebilir ve edilemeyen olarak ikiye ayrılır. Şarj edilemeyen pillerin yaklaşık 5 yıllık ömürleri vardır. Şarj edilen pillerin ise düzenli aralıklarla şarj edilmesi önemlidir, aksi halde kendi kendini kapatır ve değiştirilmesi gerekir.

Beyin pili takılan hastaların dikişlerine kısa dönemde dikkat etmeleri önemlidir. Uzun dönemde ise önceden kullanılan ilaçların nörolog kontrolünde azaltılması mümkündür. Nadiren de olsa, ameliyat sonrasında önceden görülmeyen psikiyatrik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hastaların psikiyatrik bir değerlendirmeye tabi tutulmaları önemlidir. Ayrıca, bu operasyonu geçiren hastaların kafa travmalarına karşı kendilerini korumaları önerilir.

Editör: Kader GÜL