Iğdır ilinde gerçekleştirilen "Zengezur'un Dünü ve Bugünü" konferansı, Zengezur Koridoru'nun Türk dünyası için taşıdığı büyük önemi vurguladı. Zengezur Koridoru, Azerbaycan'ı önce Nahçıvan'a, daha sonra da Türkiye'ye bağlayacak olan stratejik bir geçiş yolu olarak dikkat çekiyor. Konferans, Iğdır Belediyesi ve Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği işbirliğiyle düzenlendi.

Iğdır Üniversitesinden öğrencilere oryantasyon programı Iğdır Üniversitesinden öğrencilere oryantasyon programı

Iğdır Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferans, milli marşlar ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Konuşmalarda Zengezur Koridoru'nun önemi ve bölgeye getireceği değişiklikler ele alındı. Konferansta konuşma yapan Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Zengezur Koridoru'nun Türk dünyası için büyük bir önem taşıdığını belirterek, "2020 yılında Azerbaycan'ın 2. Karabağ Savaşı zaferi, Güney Kafkasya'da büyük bir denge değişikliğine neden oldu. Savaşın ardından Zengezur Koridoru uluslararası bir konu haline geldi. Bu koridor, Nahçıvan ve Azerbaycan arasında karasal bağlantı sağlayacak ve Türkiye'den Orta Asya'ya kesintisiz kara ulaşımını mümkün kılacak. Zengezur Koridoru, aynı zamanda Turan Koridoru'nun işlevini görecek." dedi.

Konferansın moderatörlüğünü Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gürsoy Solmaz üstlendi. Azerbaycan'dan Doç. Dr. Güntekin Necefli, Ermenistan'ın propaganda yoluyla yalanlar söylediğine dikkat çekti ve gerçekleri açıkladı. Prof. Dr. Tofik Necefli ise Ermeniler'in Azerbaycan'a ait alanlarda büyük tahribatlara neden olduğunu belirtti. Araştırmacı yazar Nevruz Nevruzov ise işgal edilen ve daha sonra geri alınan toprakların tarihsel olarak Azerbaycan'a ait olduğunu vurguladı.

Konferans, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Azerbaycan, 2020'deki zaferinin ardından Karabağ'da Ermeni terör çetelerine karşı başarılı bir operasyon yürüttü. Bu operasyonların sonucunda Zengezur Koridoru'nun açılması ve Türkiye'ye bağlanması çalışmaları hız kazandı. Bu koridor, bölgesel işbirliği ve kalkınma için önemli bir adım olacak.