İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaklaşık iki hafta önce düzenlediği basın toplantısında gündeme getirdiği bilirkişi S.B. hakkında suç duyurusunda bulundu. İmamoğlu’nun avukatları aracılığıyla yapılan suç duyurusu dilekçesinde S.B.’nin “görevin kötüye kullanılması”, “gerçeğe aykırı bilirkişilik” ve “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından cezalandırılması talep edildi. Ayrıca, İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı’na yapılan bir başka başvuruyla da S.B.’nin, “görevi kötüye kullanmak”, “gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmak”, “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs”, “Bilirkişilik Kanunu’na ve yönetmeliğine aykırı tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlarından cezalandırılması istendi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 27 Ocak günü düzenlediği basın toplantısında “Turpun Büyüğü” başlığı altında İBB’ye, kendisine ve CHP’li belediyelere karşı yürütülen soruşturmalarda sürekli bilirkişi olarak atanan emekli muhasebeci S.B. ile ilgili iddiaları kamuoyuna duyurmuştu.
Ancak basın açıklamasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu hakkında soruşturma başlattığını açıklamıştı. İmamoğlu, 31 Ocak’ta İstanbul Adliyesi’nde ifade vermiş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamaları nedeniyle siyasi yasak içeren 7 yıl 4 ay hapis cezası talebiyle iddianame hazırlanmıştı. Ayrıca, Halk TV’de çalışan 5 gazeteci gözaltına alınmış, bu kişilerden Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş tutuklanmıştı.
İmamoğlu’nun avukatları, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi vererek bilirkişi S.B.’nin cezalandırılmasını talep etti. Suç duyurusu dilekçesinde S.B.’nin “görevin kötüye kullanılması”, “gerçeğe aykırı bilirkişilik” ve “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından cezalandırılması istendi. Ayrıca, İstanbul Bilirkişilik Bölge Kurulu Başkanlığı’na yapılan bir başvuruda da S.B. hakkında, “görevi kötüye kullanmak”, “gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmak”, “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “Bilirkişilik Kanunu’na ve yönetmeliğine aykırı tutum ve davranışlarda bulunmak” suçlarından cezalandırılması istendi.
Ayrıca, İETT avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan bir başka suç duyurusunda da S.B.’nin “denetim” uzmanlığı yetkisine sahip olmadığı belirtilerek, “bilirkişilik listesinden” çıkarılması ve mevzuatın gerektirdiği yaptırımların uygulanması talep edildi.