Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ülker Yiğit Aksoy'un verdiği bilgilere göre, bu durum önemli sağlık risklerini beraberinde getirmektedir.

İnfluenza Nedir ve Nasıl Bulaşır?

İnfluenza, bulaşıcılığı hızlı bir virüs olup yüzeylerde uzun süre canlı kalabilir. Temas ve solunum yoluyla kolayca bulaşabilen bu virüs, hastanelerde yoğunluğa neden olmaktadır. Özellikle kış aylarında pik yapan influenzanın, her yıl Ekim'den Nisan'a kadar devam eden bir seyri vardır. Aksoy'a göre, en çok salgın yapan türlerinden biri olan H1N1 ya da domuz gribi olarak bilinen A tipi influenzadır.

Çocuklarda Daha Ağır Seyreden Bir Virüs

Çocuklarda, erişkinlere göre influenza daha sık ve daha ağır seyreder. Bu virüsün belirtileri arasında 40-41 dereceye ulaşan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, ishal ve öksürük bulunmaktadır. Aksoy, özellikle 2 yaş altındaki çocukların daha riskli olduğunu belirtiyor. Küçük yaşlardaki çocukların bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için, istenmeyen komplikasyonlara yol açabilen bir durumla karşı karşıya kalabilirler.

Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı? Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı?

Hamileler ve Grip Aşısı

Uzm. Dr. Aksoy, bağışıklıklarının düşük olması nedeniyle 2 yaş altındaki çocuklar için riskli bir durum oluşturan influenza hakkında önemli bilgiler veriyor. Ayrıca, hamilelerin de bu risk grubunda olduğunu ve grip aşısı olmalarının önemli olduğunu vurguluyor. Gebelerde grip aşısının güvenli olduğu bilinmektedir.

Komplikasyonlardan Korunmak İçin Erken Tanı Şart

Özellikle yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hızlıca doktora başvurmak, erken tanının sağlanması açısından kritiktir. İnfluenza, istenmeyen komplikasyonlara neden olabilen bir virüstür. Altta yatan kronik hastalığı olan bireylerde zatürree, menenjit, kulak enfeksiyonu gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir.

Editör: Kader GÜL