İşlenmiş gıdaların sağlığımıza olan olumsuz etkileri, genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol tarafından açıklanıyor. Kolorektal kansere davetiye çıkaran önemli bir faktör olarak işlenmiş gıda tüketimi, bu uyarılarla gündeme geliyor.

Uzmanın Değerlendirmesi

Prof. Dr. Serdar Yol, işlenmiş gıdaların aşırı tüketilmesinin yanı sıra meyve ve sebze alımının az olması, sigara içilmesi, ailede meme, yumurtalık veya rahim ağzı kanseri öyküsü bulunması gibi durumların kolorektal kanser için riskli olduğunu vurguluyor.

Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı? Kemoterapi Sonrası Hormonal Dengenin Sağlanması İçin Ne Yapılmalı?

Kolorektal Kanser Nedir?

Sindirim Sisteminin Önemli Bölümü: Kolon ve Rektum

Prof. Dr. Serdar Yol, kolorektal kanserle ilgili önemli bilgileri paylaşıyor. Sindirim sisteminin son bölümünü oluşturan kalın bağırsağa "kolon" denir ve bu bölümün 15-20 santimetrelik kısmına ise "rektum" adı verilir. İşte bu bölgede ortaya çıkan kanserlere "kolorektal kanser" denir.

Kanserin Kaynakları ve Risk Faktörleri

Kolorektal kanserler genellikle bu bölgedeki poliplerden kaynaklanır. Erkeklerde görülme olasılığı yüzde 4.5, kadınlarda ise yüzde 3.2'dir. Prof. Dr. Yol, riskli durumları şu şekilde sıralıyor: "Kanlı dışkı, karın ağrısı ve kilo kaybı önemli belirtilerdirdir."

Belirtiler ve Risk Grupları

Kolorektal kanserin belirtileri ve riskli kişiler hakkında Prof. Dr. Yol'un açıklamaları dikkat çekiyor. Yeni başlayan kabızlık veya tuvalete sık çıkma, dışkının ince olması, kan gelmesi, anemi, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı gibi belirtilerle karşılaşan kişiler, derhal uzman bir doktora başvurmalıdır.

Risk Altındaki Gruplar

Risk altındaki grupları belirlemek adına Prof. Dr. Yol, şu faktörlere dikkat çekiyor: bağırsakta polip bulunanlar, ailesinde kolorektal kanser geçmişi olanlar, iltihaplı bağırsak hastalığı veya genetik bozuklukları olanlar, işlenmiş gıdaları aşırı tüketenler, yeterince meyve ve sebze tüketmeyenler, sigara içenler ve ailesinde meme, yumurtalık veya rahim ağzı kanseri öyküsü bulunanlar.

Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Kolonoskopi: En Önemli Tanı Yöntemi

Prof. Dr. Serdar Yol, kolorektal kanserin tanı ve tedavi sürecini anlatıyor. Dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopinin bu hastalığın teşhisinde kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Tanıda kullanılan diğer yöntemler arasında tomografi ve dışkıda genetik testler de bulunuyor.

Tedavi Planı ve Cerrahi Seçenek

Tedavi planının hastaya özel belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Yol, cerrahinin genellikle ilk seçenek olduğunu ifade ediyor. Ancak kemoterapi ve radyoterapinin de tedaviye eklenebileceğini ekliyor. Hastaların yaşına, durumuna ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilen bu tedavi planı, etkili sonuçlar elde etmek adına uygulanıyor.

Editör: Kader GÜL