Kekik nasıl tüketilir,
Kekik genel olarak kurutulup toz hâlinde baharat olarak kullanılmaktadır.Baharat olarak kullanılan kekik çeşitli yemeklerde, çaylarda bazen tatlılarda bile kullanılır.Çorbalarda, et yemeklerinde, balık yemeklerinde lezzet verici özelliği ile tercih edilir, özellikle etlerde sıkça kullanılan bir baharattır. Kekiğin kurutulmuş hâliyle de taze hâliyle de demleme şeklinde bitki çayı hazırlanabilir. Kekiği direkt olarak kaynatıp suyu da içilebilir. Kekik yağ olarak da kullanılabilir ve kekik yağı güçlü bir antiseptiktir. Antibakteriyel, antifugal ve sakinleştirici olarak da bilinen kekik yağı çok güçlü bir antioksidandır. Kekik yağı genellikle yiyeceklere eklenebildiği gibi kozmetikte de koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Kekik hangi yemeklerde kullanılır?
Zeytinyağlı ya da etli olması fark etmeksizin tüm yemeklerde kekik kullanılabilir. Salatalarda, etli yemeklerde, balık yemeklerinde, çorbalarda en sık tercih edilen baharatlar arasında yer alır.
Kekik bitkisi nasıl kullanılır?
Kekik en çok baharat olarak tüketilen bir bitkidir. Kurutularak et yemeklerinde, balık yemeklerinde ve çorbalarda kullanılır. Salata sosları içinde yer aldığı da olur. Yağı da yapılan kekik temizlik içinde faydalı bir bitkidir. Mikropları öldürmeye yardımcı olan antiseptik özelliği sayesinde bazı kişiler temizlik yaparken de kekik yağı kullanır.
Şifalı bir bal olan kekik balı arıların kekik otu çiçeğinin balını toplaması ile elde edilir. Kekik oku nektarlı bir bitkidir ve bileşiminde de timol adında bir uçucu yağ bulunur. Kekik balının rengi açık altın sarısıdır. Anti parazit etkisi olan kekik balının soğuk algınlığına ve yaraların iyileşmesine de yaradığı bilinir. Doğal ve doğadan elde edilen bir bal olan kekik balı mide, egzama, astım ve karaciğer hastalıklarına da iyi gelir.
Göğsü yumuşatan ve nefes açıcı olan kekik balı özellikle sigara içen kişilerin tüketmesi gereken bir bal türüdür. Akciğerlerin temizlenmesi ve nefesin açılması birçok sağlık problemi riskini de azaltır. Öksürük, zatürre, bronşit, soğuk algınlığı, mide hastalıkları ve egzama için de uzmanlar tarafından düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Cildin nemlenmesini sağlayan kekik balı aynı zamanda cilt hastalıklarının ve cilt kusurlarının da iyileşmesini sağlar.
Nasıl Tüketilmelidir?
Kekik balının organik olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Oldukça faydalı olan kekik balını her sabah güne başlarken tüketerek bağışıklığınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Kahvaltılarınıza, ara öğünlerinize ya da tatlılarınıza da kekik balını ekleyebilir ve bu sayede tüketebilirsiniz. Ayrıca kekik balını kış aylarında çaylara ve kahvelere de ekleyerek tadını alabilirsiniz.