İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 1999 depreminde kurulan Ulusal Deprem Konseyi’nin 2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tarafından lağvedildiğini anımsatarak, sebebini sordu. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 99 depreminde kurulan Ulusal Deprem Konseyi’nin 2007 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tarafından lağvedildiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Ülkemiz riskli bir deprem bölgesiyken, dünyanın en kalabalık kentlerinden olan İstanbul başta olmak üzere her bölge ve şehir için uzmanların uyarıları olmasına rağmen Ulusal Deprem Konseyi gibi önemli bir kuruluşu lağvetmenin sebebi nedir?” diye sordu.
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler 10 ilimizde büyük yıkıma neden oldu. Yaşanan depremlerin ardından 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi sonrasında 57’inci hükümet tarafından 21 Mart 2000 tarihinde Başbakanlık Genelgesi ile kurulan “Ulusal Deprem Konseyi”nin neden lağvedildiği merak konusu oldu.
Yokuş, 2007 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından lağvedilen Ulusal Deprem Konseyi’ne ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:
-Ülkemiz riskli bir deprem bölgesiyken, dünyanın en kalabalık kentlerinden olan İstanbul başta olmak üzere her bölge ve şehir için uzmanların uyarıları olmasına rağmen Ulusal Deprem Konseyi gibi önemli bir kuruluşu lağvetmenin sebebi nedir?
-Konseyin yaptığı çalışmalardan hareketle tespit, uyarı ve önlemlerden hangi kurum ve kuruluşlar faydalanmıştır?
-Konsey lağvedilirken İnşaat Mühendisleri Odaları, Mimarlar Odası gibi alanın ilgili ve bilimsel kuruluşlarından görüş alınmış mıdır?
-Ulusal Deprem Konseyi’nin çalışmaları arasında bulunan ve “Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi” raporu adıyla yayımlanan çalışmadan sonra AK Parti İktidarları süresince ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
-Konseyin lağvedilmesi konusunda o dönemde TÜBİTAK tarafından “Uygundur” görüşü olduğu bilgisi doğru mudur?
-Ulusal Deprem Konseyi’nin bakanlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına yazı göndererek bilgi paylaşımında bulunması sonucunda yaptığı uyarılar, öneride bulunduğu tedbirler nelerdir?
-Tüm bu bilgiler ve sorularımın haricinde Deprem, Deprem Stratejisi, Depremin ekonomik, sosyal, psikolojik anlamda olumsuz etkilerini gidermek için çalışmalarınız nelerdir?