Kahve Çeşitler Neler?Dünyada kahvenin en leziz olduğu yerler

Kahvenin kökenleri de global değişimlere dayanır; bitki, ilk kez 15. yüzyılda Araplar tarafından ekilmiş, ilk ticari espresso makinesinin yapılışı ise 1843 yılında Fransa’da gerçekleşmiştir

kahve.jpg

Kahve, tarihi boyunca bolca seyahat eden bir bitki olmuştur.

Necmiye Uçansoy
Kahvenin kökenleri de global değişimlere dayanır; bitki, ilk kez 15. yüzyılda Araplar tarafından ekilmiş, ilk ticari espresso makinesinin yapılışı ise 1843 yılında Fransa’da gerçekleşmiştir. O dönemlerden günümüze, kahve üretiminde ve tüketiminde çeşitli atılımlar ve değişimler de yaşandı tabi ki.

Kahve çeşitleri
Espresso
Espresso için, Türk kahvesinin İtalyan versiyonu da denebilir. Basınçlı suyun 30 saniye içinde sıkıştırılmış kahvenin içinden geçmesiyle elde ediliyor. 1900’lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemi. Küçük porsiyonlarda servis ediliyor ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı var. Aroması zengin ve kafein miktarı yüksek. Espresso, 30 ml’lik shot bardaklarında servis ediliyor. Kilo vermeye yardım ediyor, diyabet riskini azaltıyor, içerdiği kafein sayesinde dikkat artırıyor.Macchiato 
Macchiato İtalyancada leke demek. Macchiato yapmak için espresso kahveye biraz süt lekesi koyuluyor. Macchiato bu şekilde yapılıyor; espresso kahve ve köpüklendirilmiş sütle. Espresso kahve, süt köpüğüyle süslenir ve içimi daha yumuşak hale gelir. Hazırlandıktan sonra fincanın tam ortasına doğru hemen hemen 10 – 15 ml süt ilave edilir. Dilerseniz fincana karamel sos ekleyerek caramel macchiato yapabilirsiniz.Mocha
Espresso, süt ve çikolata ile yapılan, içimi yumuşak bir kahve. Aromalı olarak da içilebilen Mocha’yı hafif bi yemek sonrası içmeniz daha doğru olur. Amerikan menşeli bir kahve olan mocha adını Yemen’in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha’dan almış. Şekerli tatları sevenlerin gözde kahvesi olan mochanın en popüler çeşitlerinden biri, beyaz çikolata ile yapılan white chocolate mocha. Buzlu mocha ve buzlu white chocolate mocha, kahvesini soğuk tercih edenlerin gözde içecekleri arasında yer alıyor. Mocha’ya cam bardaklarda servis edilen geleneksel bir kahve diyebiliriz. Latte
Espresso ve sütle yapılan içimi yumuşak kahve. En çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biri olan latte mutlaka çok kaynamış sütle yapılmalı. Köpüğü krema kıvamından uzak, bulutumsu bir yoğunlukta olur. Fincanda servis edilir. Latte yapmak için ilk olarak buharda ısıtılmış süt fincana konur, süte 1 shot espresso eklenir ve son olarak köpük bardağın üzerine eklenerek sunuma hazır hale gelir.

Affogato
Affogato’ya, espresso ile dondurmanın uyumu da denebilir. Dondurmanın üzerine sıcak espresso dökülmesiyle hazırlanan bir kahve türü. Aslında espressonun sert tadını yumuşatmak için vanilyalı dondurmanın kullanıldığı bir kahve. İlalyanca “boğulmuş” anlamına gelen affogato, espressonun dondurmayı boğması, eritmesi gibi düşünülebilir.Filtre kahve
Günümüzde en fazla tüketilen kahve çeşitlerinden biri filtre kahve. Tadı ve lezzetinin yanı sıra yağ yakması, metabolizmayı hızlandırması, pratik ve doğal olması ile en çok tercih edilen kahve türü diyebiliriz. Fenol ve antioksidan değeri en yüksek olan kahve. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşması ile demleniyor. İsminin filtre kahve olmasının sebebi ise kahvenin kâğıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrılması ve hazır hale gelmesi. Berrak ve akışkan bir kıvamı var.Irish Kahve
Kahve, viski ve esmer şekerle yapılan bir kahve. Üzerine çırpılmış krema dökülerek servis ediliyor. Daha çok kışın içilmesi tavsiye ediliyor. Viski aroması ve kahve aromasının baskınlığını hissedebileceğiniz ender ve değişik lezzetlerden biri.

Göz Atın

Black Eye
Simsiyah bir kahveye hazırsanız karşınızda Black Eye. 1 fincan filtre kahveye iki shot espresso eklenerek yapılan Black Eye adından da anlaşılabileceği üzere oldukça sert içimli bir kahve. Daha serti var mı diye soranlar için filtre kahveye 3 shot espresso koyulursa ismi Green Eye oluyor.

Americano
Sıcak su ilavesi ile seyreltilmiş espresso. İçimi hafif bir kahve denebilir. Sütle de içebileceğiniz kahvenin yanında bitter çikolata iyi gider. Espresso’dan daha yumuşak, filtre kahveden daha sert. Americano’nun sertlik derecesi, kahve miktarı ve su miktarı ile ayarlanır. 

Antoccino
Kafein oranı bol olan Latte denince daha anlaşılır olan Antoccino 1 ölçek espresso ve 1 ölçek az köpüklü süt yardımıyla yapılır. Antoccino için, bardağın altında 1 miktar espresso, üstüne ise 1 miktar süt yeterli olacaktır.

Cappucino
Espresso ve sütle yapılan kahve. Sütün iyi kaynamış olması ve köpüğünün kahveye oranlanması gerekir. Espressso, süt ve süt köpüğü üçlüsü ile hazırlanır. Espresso’dan daha hafif, Latte’den daha sert olan Cappuccino’yu hazırlamak için her bir fincana bir shot Espresso eklenir. Süt 70 derece kadar ısıtılır. Buradaki püf nokta 2-3 cm kadar köpük oluşturmaktır. Sonrasında ısıtılan süt, Espresso’ya eklenir. 

Breve
Yarı süt yarı kahve ile yapılan kahve. Oranı iyi tutturmak önemlidir. Breve’de, yarı yarıya süt ve krema karışımı buharla ısıtılır, üzerine espresso eklenir. En üste de süt köpüğü eklenir.

Türk Kahvesi
Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Bol köpüklüsü en makbul olanı. Yanında su, likör ve lokumla ikram edilir. Tadı, telvesi, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve yanında sunum için servis edilen ikramlıkları ile tadına doyum olmaz. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiş. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, günün her saatinde vazgeçilmez bir hal almış. 

Dibek Kahvesi
Görüntüsü ve pişirilme tekniği ile Türk kahvesine benzese de öğütülmesinde farklılıkları var. Dibek, tahıl mahsullerini ezmeye yarayan bir havandır. Bu havanlarda ezilip öğütülerek meydana gelen Dibek Kahvesi de adını buradan almış. Elde edilen kahve ise Türk kahvesine benzer uygulamalar ile pişirilmiş. Bu kahve, Osmanlı’da Dibek kuyuları denilen oldukça yaygın yerlerde yapılır ve kahvenin dövülme işlemi de bu kuyularda el usulü gerçekleştirilirmiş. Aslında hem Osmanlı kahvesi hem de Dibek kahvesi olarak iki farklı isim ile öne çıkarmış.

Espresso
Espresso için, Türk kahvesinin İtalyan versiyonu da denebilir. Basınçlı suyun 30 saniye içinde sıkıştırılmış kahvenin içinden geçmesiyle elde ediliyor. 1900’lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemi. Küçük porsiyonlarda servis ediliyor ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı var. Aroması zengin ve kafein miktarı yüksek. Espresso, 30 ml’lik shot bardaklarında servis ediliyor. Kilo vermeye yardım ediyor, diyabet riskini azaltıyor, içerdiği kafein sayesinde dikkat artırıyor.

Macchiato 
Macchiato İtalyancada leke demek. Macchiato yapmak için espresso kahveye biraz süt lekesi koyuluyor. Macchiato bu şekilde yapılıyor; espresso kahve ve köpüklendirilmiş sütle. Espresso kahve, süt köpüğüyle süslenir ve içimi daha yumuşak hale gelir. Hazırlandıktan sonra fincanın tam ortasına doğru hemen hemen 10 – 15 ml süt ilave edilir. Dilerseniz fincana karamel sos ekleyerek caramel macchiato yapabilirsiniz.

Mocha
Espresso, süt ve çikolata ile yapılan, içimi yumuşak bir kahve. Aromalı olarak da içilebilen Mocha’yı hafif bi yemek sonrası içmeniz daha doğru olur. Amerikan menşeli bir kahve olan mocha adını Yemen’in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha’dan almış. Şekerli tatları sevenlerin gözde kahvesi olan mochanın en popüler çeşitlerinden biri, beyaz çikolata ile yapılan white chocolate mocha. Buzlu mocha ve buzlu white chocolate mocha, kahvesini soğuk tercih edenlerin gözde içecekleri arasında yer alıyor. Mocha’ya cam bardaklarda servis edilen geleneksel bir kahve diyebiliriz. 

Latte
Espresso ve sütle yapılan içimi yumuşak kahve. En çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biri olan latte mutlaka çok kaynamış sütle yapılmalı. Köpüğü krema kıvamından uzak, bulutumsu bir yoğunlukta olur. Fincanda servis edilir. Latte yapmak için ilk olarak buharda ısıtılmış süt fincana konur, süte 1 shot espresso eklenir ve son olarak köpük bardağın üzerine eklenerek sunuma hazır hale gelir.

Affogato
Affogato’ya, espresso ile dondurmanın uyumu da denebilir. Dondurmanın üzerine sıcak espresso dökülmesiyle hazırlanan bir kahve türü. Aslında espressonun sert tadını yumuşatmak için vanilyalı dondurmanın kullanıldığı bir kahve. İlalyanca “boğulmuş” anlamına gelen affogato, espressonun dondurmayı boğması, eritmesi gibi düşünülebilir.

Filtre kahve
Günümüzde en fazla tüketilen kahve çeşitlerinden biri filtre kahve. Tadı ve lezzetinin yanı sıra yağ yakması, metabolizmayı hızlandırması, pratik ve doğal olması ile en çok tercih edilen kahve türü diyebiliriz. Fenol ve antioksidan değeri en yüksek olan kahve. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşması ile demleniyor. İsminin filtre kahve olmasının sebebi ise kahvenin kâğıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrılması ve hazır hale gelmesi. Berrak ve akışkan bir kıvamı var.

Irish Kahve
Kahve, viski ve esmer şekerle yapılan bir kahve. Üzerine çırpılmış krema dökülerek servis ediliyor. Daha çok kışın içilmesi tavsiye ediliyor. Viski aroması ve kahve aromasının baskınlığını hissedebileceğiniz ender ve değişik lezzetlerden biri.

Black Eye
Simsiyah bir kahveye hazırsanız karşınızda Black Eye. 1 fincan filtre kahveye iki shot espresso eklenerek yapılan Black Eye adından da anlaşılabileceği üzere oldukça sert içimli bir kahve. Daha serti var mı diye soranlar için filtre kahveye 3 shot espresso koyulursa ismi Green Eye oluyor.

Americano
Sıcak su ilavesi ile seyreltilmiş espresso. İçimi hafif bir kahve denebilir. Sütle de içebileceğiniz kahvenin yanında bitter çikolata iyi gider. Espresso’dan daha yumuşak, filtre kahveden daha sert. Americano’nun sertlik derecesi, kahve miktarı ve su miktarı ile ayarlanır. Antoccino
Kafein oranı bol olan Latte denince daha anlaşılır olan Antoccino 1 ölçek espresso ve 1 ölçek az köpüklü süt yardımıyla yapılır. Antoccino için, bardağın altında 1 miktar espresso, üstüne ise 1 miktar süt yeterli olacaktır.Cappucino
Espresso ve sütle yapılan kahve. Sütün iyi kaynamış olması ve köpüğünün kahveye oranlanması gerekir. Espressso, süt ve süt köpüğü üçlüsü ile hazırlanır. Espresso’dan daha hafif, Latte’den daha sert olan Cappuccino’yu hazırlamak için her bir fincana bir shot Espresso eklenir. Süt 70 derece kadar ısıtılır. Buradaki püf nokta 2-3 cm kadar köpük oluşturmaktır. Sonrasında ısıtılan süt, Espresso’ya eklenir. Breve
Yarı süt yarı kahve ile yapılan kahve. Oranı iyi tutturmak önemlidir. Breve’de, yarı yarıya süt ve krema karışımı buharla ısıtılır, üzerine espresso eklenir. En üste de süt köpüğü eklenir.Türk Kahvesi
Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Bol köpüklüsü en makbul olanı. Yanında su, likör ve lokumla ikram edilir. Tadı, telvesi, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve yanında sunum için servis edilen ikramlıkları ile tadına doyum olmaz. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiş. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, günün her saatinde vazgeçilmez bir hal almış. Dibek Kahvesi
Görüntüsü ve pişirilme tekniği ile Türk kahvesine benzese de öğütülmesinde farklılıkları var. Dibek, tahıl mahsullerini ezmeye yarayan bir havandır. Bu havanlarda ezilip öğütülerek meydana gelen Dibek Kahvesi de adını buradan almış. Elde edilen kahve ise Türk kahvesine benzer uygulamalar ile pişirilmiş. Bu kahve, Osmanlı’da Dibek kuyuları denilen oldukça yaygın yerlerde yapılır ve kahvenin dövülme işlemi de bu kuyularda el usulü gerçekleştirilirmiş. Aslında hem Osmanlı kahvesi hem de Dibek kahvesi olarak iki farklı isim ile öne çıkarmış.Espresso
Espresso için, Türk kahvesinin İtalyan versiyonu da denebilir. Basınçlı suyun 30 saniye içinde sıkıştırılmış kahvenin içinden geçmesiyle elde ediliyor. 1900’lü yıllarda İtalyanların keşfedip dünyaya tanıttığı, basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir kahve demleme yöntemi. Küçük porsiyonlarda servis ediliyor ve oldukça sert bir tadı, yoğun bir kıvamı var. Aroması zengin ve kafein miktarı yüksek. Espresso, 30 ml’lik shot bardaklarında servis ediliyor. Kilo vermeye yardım ediyor, diyabet riskini azaltıyor, içerdiği kafein sayesinde dikkat artırıyor.

Macchiato 
Macchiato İtalyancada leke demek. Macchiato yapmak için espresso kahveye biraz süt lekesi koyuluyor. Macchiato bu şekilde yapılıyor; espresso kahve ve köpüklendirilmiş sütle. Espresso kahve, süt köpüğüyle süslenir ve içimi daha yumuşak hale gelir. Hazırlandıktan sonra fincanın tam ortasına doğru hemen hemen 10 – 15 ml süt ilave edilir. Dilerseniz fincana karamel sos ekleyerek caramel macchiato yapabilirsiniz.

Mocha
Espresso, süt ve çikolata ile yapılan, içimi yumuşak bir kahve. Aromalı olarak da içilebilen Mocha’yı hafif bi yemek sonrası içmeniz daha doğru olur. Amerikan menşeli bir kahve olan mocha adını Yemen’in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha’dan almış. Şekerli tatları sevenlerin gözde kahvesi olan mochanın en popüler çeşitlerinden biri, beyaz çikolata ile yapılan white chocolate mocha. Buzlu mocha ve buzlu white chocolate mocha, kahvesini soğuk tercih edenlerin gözde içecekleri arasında yer alıyor. Mocha’ya cam bardaklarda servis edilen geleneksel bir kahve diyebiliriz. 

Latte
Espresso ve sütle yapılan içimi yumuşak kahve. En çok tercih edilen kahve çeşitlerinden biri olan latte mutlaka çok kaynamış sütle yapılmalı. Köpüğü krema kıvamından uzak, bulutumsu bir yoğunlukta olur. Fincanda servis edilir. Latte yapmak için ilk olarak buharda ısıtılmış süt fincana konur, süte 1 shot espresso eklenir ve son olarak köpük bardağın üzerine eklenerek sunuma hazır hale gelir.

Affogato
Affogato’ya, espresso ile dondurmanın uyumu da denebilir. Dondurmanın üzerine sıcak espresso dökülmesiyle hazırlanan bir kahve türü. Aslında espressonun sert tadını yumuşatmak için vanilyalı dondurmanın kullanıldığı bir kahve. İlalyanca “boğulmuş” anlamına gelen affogato, espressonun dondurmayı boğması, eritmesi gibi düşünülebilir.

Filtre kahve
Günümüzde en fazla tüketilen kahve çeşitlerinden biri filtre kahve. Tadı ve lezzetinin yanı sıra yağ yakması, metabolizmayı hızlandırması, pratik ve doğal olması ile en çok tercih edilen kahve türü diyebiliriz. Fenol ve antioksidan değeri en yüksek olan kahve. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşması ile demleniyor. İsminin filtre kahve olmasının sebebi ise kahvenin kâğıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrılması ve hazır hale gelmesi. Berrak ve akışkan bir kıvamı var.

Irish Kahve
Kahve, viski ve esmer şekerle yapılan bir kahve. Üzerine çırpılmış krema dökülerek servis ediliyor. Daha çok kışın içilmesi tavsiye ediliyor. Viski aroması ve kahve aromasının baskınlığını hissedebileceğiniz ender ve değişik lezzetlerden biri.

Black Eye
Simsiyah bir kahveye hazırsanız karşınızda Black Eye. 1 fincan filtre kahveye iki shot espresso eklenerek yapılan Black Eye adından da anlaşılabileceği üzere oldukça sert içimli bir kahve. Daha serti var mı diye soranlar için filtre kahveye 3 shot espresso koyulursa ismi Green Eye oluyor.

Americano
Sıcak su ilavesi ile seyreltilmiş espresso. İçimi hafif bir kahve denebilir. Sütle de içebileceğiniz kahvenin yanında bitter çikolata iyi gider. Espresso’dan daha yumuşak, filtre kahveden daha sert. Americano’nun sertlik derecesi, kahve miktarı ve su miktarı ile ayarlanır. 

Antoccino
Kafein oranı bol olan Latte denince daha anlaşılır olan Antoccino 1 ölçek espresso ve 1 ölçek az köpüklü süt yardımıyla yapılır. Antoccino için, bardağın altında 1 miktar espresso, üstüne ise 1 miktar süt yeterli olacaktır.

Cappucino
Espresso ve sütle yapılan kahve. Sütün iyi kaynamış olması ve köpüğünün kahveye oranlanması gerekir. Espressso, süt ve süt köpüğü üçlüsü ile hazırlanır. Espresso’dan daha hafif, Latte’den daha sert olan Cappuccino’yu hazırlamak için her bir fincana bir shot Espresso eklenir. Süt 70 derece kadar ısıtılır. Buradaki püf nokta 2-3 cm kadar köpük oluşturmaktır. Sonrasında ısıtılan süt, Espresso’ya eklenir. 

Breve
Yarı süt yarı kahve ile yapılan kahve. Oranı iyi tutturmak önemlidir. Breve’de, yarı yarıya süt ve krema karışımı buharla ısıtılır, üzerine espresso eklenir. En üste de süt köpüğü eklenir.

Türk Kahvesi
Telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Bol köpüklüsü en makbul olanı. Yanında su, likör ve lokumla ikram edilir. Tadı, telvesi, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve yanında sunum için servis edilen ikramlıkları ile tadına doyum olmaz. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiş. Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, günün her saatinde vazgeçilmez bir hal almış. 

Dibek Kahvesi
Görüntüsü ve pişirilme tekniği ile Türk kahvesine benzese de öğütülmesinde farklılıkları var. Dibek, tahıl mahsullerini ezmeye yarayan bir havandır. Bu havanlarda ezilip öğütülerek meydana gelen Dibek Kahvesi de adını buradan almış. Elde edilen kahve ise Türk kahvesine benzer uygulamalar ile pişirilmiş. Bu kahve, Osmanlı’da Dibek kuyuları denilen oldukça yaygın yerlerde yapılır ve kahvenin dövülme işlemi de bu kuyularda el usulü gerçekleştirilirmiş. Aslında hem Osmanlı kahvesi hem de Dibek kahvesi olarak iki farklı isim ile öne çıkarmış.

Kahvenizi tazeleyin ve dünyada kahvenin en leziz olduğu yerlere dair listemizin keyfini çıkarın…

Wellington, Yeni Zelanda
Bölgede yaygınlıkla tüketilen flat white – daha az sütle yapılan latte gibi düşünün – Sydney’de icat edilmiş olsa da Yeni Zelanda’da mükemmelleştirilmiş ve ülkenin neredeyse resmi içeceği haline gelmiştir. Wellingtonlular, kahveden gerçekten anlarlar; şehirde kahvenin servis standartları oldukça yüksektir. Wellington küçük bir şehir. Dolayısıyla üretici ile tüketici arasında çok fazla etkileşim var ve bu da endüstrinin gelişip büyümesine yardımcı oluyor. 

Ne içmek gerek: Flat white.

Melbourne, Avustralya
Melbourne’ün kahve kültürü gerçekten inanılmaz. Kahve, şehrin hayat tarzı ile o kadar iç içe ki her yıl düzenli olarak kahve fuarları düzenleniyor. 

Ne içmek gerek: Piccolo latte. Cappuccino ve flat white da popüler içeceklerden; ancak daha az sütle hazırlanan ve dolayısıyla daha sert olan piccolo latte, kaçırılmaması gereken lezzetlerden.

Hanoi, Vietnam
Kahve kültürü, Vietnamlıların DNA’sına işlenmiş; ülke, dünyanın en büyük çekirdek üreticilerinden biri. Fransız koloni döneminde, 19. yüzyılın sonlarına doğru, ülke boyunca birçok kahve ekim alanı oluşturulmuş; başkent Hanoi’deyseniz eğer, leziz bir fincan kahve için uzağa gitmenize gerek kalmayacak.

Burada flat white ya da americano içmek gibi bir beklentiniz olmamalı. Hanoi’de kahve, geleneksel bir filtre ile demleniyor ve sade ya da tatlandırılmış konsantre süt ile tüketilen kalın ve yoğun kıvamda bir kahve elde ediliyor.

Hem ülkede hem de Instagram’da oldukça popüler olan bir başka kahve türü ise ca phe trung – sade kahvenin üzerine mereng benzeri, yumurta beyazından yapılan köpük konuyor. 

Ne içmek gerek: Caphe den (yavaşça filtrelenen yoğun, sade), caphe sua (tatlandırılmış süt konsantresi ile) ya da hindistancevizi kahvesi (donmuş hindistancevizi sütü ve rendesi ile).

Londra, İngiltere
Şehrin espresso odaklı ilk kahvehanesi, 20 yıl önce Avustralyalılar tarafından açıldı – flat white’larını yanlarında getirdiler tabi ki. O zamandan beri, şehrin birçok noktasında onlarca modern kafe açıldı.

İngiltere kralı, hala çaysever elbette; ama oraya gittiğinizde, lezzetli bir fincan kahveye hasret kalmayacağınıza emin olabilirsiniz. 

Ne içmek gerek: Flat white ya da cappuccino

İzlanda
İskandinavlar, dünyada kişi başına en fazla kahve tüketimi yapan uluslardan. Dünya’nın en güzel manzaralarına sahip, ama bir o kadar da soğuk bir yer olan İzlanda da bunlardan biri. Bir nesil kadar önce, kek yanına kahve, standart bir öğle molası yerine geçiyordu; ancak insanlar, kahveden çok kekin kalitesine odaklanıyorlardı.

Şimdi ise durum farklı; şehirde adım başı bir kahve dükkanına denk gelmemek mümkün değil. Ayrıca ülkede ticari kahve devlerinin olmayışı, küçük dükkanların gelişip büyümelerine zemin hazırlamış. 

Ne içmek gerek: Latte ya da cappuccino

Roma, İtalya
Kahve, İtalyan kültürünün o kadar baskın bir unsuru ki kahve tüketmeyen insan bulmak imkânsız. Ancak inanması güç olsa da İtalya’da kaliteli espresso bulmak her zaman kolay değil; çünkü İtalyanlar, modern barista tekniklerini benimseme konusunda inatçılar biraz. Kaliteli bir fincan kahveyi bulacağınız yer, büyük ihtimalle Roma olacaktır.

 Ne içmek gerek: Espresso. Geleneklere göre sütlü kahveler, yalnızca kahvaltıda tüketiliyor.

Singapur
Kahve, Singapur’da hayatın her zaman önemli bir parçası olmuş – kopitiam geleneği, yani kahve dükkânı kültürü – yüzyıllar öncesine kadar gidiyor. Ancak şehir, modern espresso teknolojilerini, yakın zamanda kullanmaya başladı. Bugünlerde her kafede latte sanatı ile karşılaşmak mümkün. 

Ne içmek gerek: Latte, mocha ya da cappucino

Seattle, ABD
Kahve konusunda istikrarlı bir şekilde kalite sunan bir Amerikan şehri varsa, orası Seattle’dır. Kahve, bizim sıvı günışığımız diye bir söz var. Üretim tutkusu, şehir boyunca yayılmış kahve dükkanları ile birleştiğinde, rekabet ve yoldaşlık duyguları ile bir kültür yarattı.

 Ne içmek gerek: Espresso, cappuccino ya da tek köken kahveler.

Avusturya
Kahve Viyana kültürünün o kadar önemli bir parçası ki şehrin kahve dükkanları, 2011 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Varlıklar listesine alınmış. Yine de modern kahve uzmanları, insanların sohbet etmeye, gazete okumaya ya da strudel yemeye geldikleri bu mekanlardaki kahve standardının, kahve teknolojileri ve servis beklentileri bakımından biraz geri kaldığını düşünüyorlar.

Ancak bu durum, 2012 yılı Dünya Barista Şampiyonası’nın Viyana’da düzenlenmesinden beri değişmeye başlamış ve modern kahvehane sayısında hızlı bir atış görülmüş.

 Ne içmek gerek: Yeni stil kafelerde espresso ya da cappuccino. Geleneksel kahvehanelerde Weiner melange

Nijerya
Tarihçilerin söylemlerine göre kahve, muhtemelen Afrika’da doğmuş – 15. yüzyıl Etiyopya’sında. Ancak Nijerya’nın kahve kültürüne entegrasyonu biraz daha geç olmuş. Son yıllarda bu durum değişiyor. Ülkedeki kahve kültürü, daimî bir gelişim halinde.

 Ne içmek gerek: Filtre kahve, sade ya da sütlü, Nijerya stili frappuccino

Exit mobile version