Kökenlerini Mısır ve Ön Asya'dan alır. Peki, Kakava Şenlikleri nedir, Kakava ateşi nerelerde yakılır? Kakava Şenlikleri nerede?

Kakava Şenlikleri Nedir?

Roman inanışlarına göre Kakava, Mısır ve Ön Asya kökenli bir inanç olarak kabul edilir. Kakava, Roman kültürüne özgü bir kutlamadır. Kökeni Mısır ve Ön Asya'ya dayanan bu şenlik, günümüzde Türkiye'de de bazı illerde kutlanmaktadır.

Kakava'nın tarihçesine göre Eski Mısır'da Firavun'la beraber yaşayan Koptlar (Romanlar) vardır. Koptlar, Firavun tarafından zulüme uğrar ve kaçarlar. Koptları kovalayan Firavun'un askerleri sularda boğulurlar. Olayın sabahında Romanlar, akarsu kenarına inerler ve kurtuluşlarını kutlamak için eğlenirler. Romanların başından geçtiği söylenen bu hikaye, tıpkı Kızıldenizi geçen Hz. Musa'nın hikayesine benzer. Birçok kişi ise bu iki olayın aynı anda yaşandığını ve Romanların dünyaya Mısır'dan yayıldığını söyler.

Kakava Şenlikleri Nerede Kutlanır?

Kakava şenlikleri Türkiye'de Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere Romanlar'ın çoğunlukta olduğu hemen her yerde kutlanır. Edirne ve Kırklareli ile Türkiye'nin bazı batı şehirlerinde bugün bile Kakava sevinçle kutlanmaktadır. Ateş üstünden atlama, su kenarlarında piknik yapma, müzik, dans bugün gerçekleştirilen eğlencelerdir. Kırklareli'nde bu festivaller Şeytan Deresi'nden geçilerek yapılır.

Şanlıurfa'da Viyadük Faciası: TIR'dan Düşen İki Kişi Hayatını Kaybetti Şanlıurfa'da Viyadük Faciası: TIR'dan Düşen İki Kişi Hayatını Kaybetti

Kakava kutlamaları günümüzde Edirne Valisi ve Belediye Başkanı tarafından desteklenen uluslararası bir festival şeklini aldı. Kakava Festivalinin resmi bir parçası olarak, Sarayiçi geleneksel Kırkpınar yağlı güreşi turnuvası her yıl düzenlenmektedir. Törenlerde pilav dağıtılır.Kakava Şenlikleri Roman Kültüründen Türkiye'ye Taşınan Antik Kutlama (1)

Kakava Şenlikleri Nasıl Yapılır?

Tarihi kökenine sadık kalınarak su kenarlarına inilir ve eğlenilir. Hıdrellez'deki gibi ateşten atlanan kutlamalar da yapılır. Piknik, müzik ve dans da bu kutlamanın birer parçasıdır.

Kakava Şenlikleri, Roman kültürünün önemli bir parçasıdır ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bugün hala canlılığını koruyan bu gelenekler, kültürel çeşitliliğimizi ve zenginliğimizi yansıtmaktadır.