Kapadokya Kabak Çekirdeği: Dünyaya Açılıyor

featured

Nevşehir’in coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan kabak çekirdeği, Kapadokya bölgesinde özel olarak üretilip kavrularak dünyanın dört bir yanına gönderiliyor. Özellikle sütlü kabak çekirdeği, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilirken, hediyelik olarak da satın alınıyor. Nevşehir’de patates ve üzümden sonra en önemli tarım ürünü olan kabak çekirdeği, turistlerin ilgisini çekiyor ve dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor. Turistler özellikle süt ve tuz karışımıyla taş fırınlarda kavrulan kabak çekirdeğinden satın alarak, çeşitli ülkelere götürüyor.

Uçhisar’da fırın ustalığı yapan Yusuf Canıtez, kabak çekirdeği kavurma ustalığı yaptığını ve ürünün Nevşehir ile bütünleşmiş bir ürün olduğunu belirtiyor. Üretimin yüksek olduğunu ve üreticiden aldıkları kabak çekirdeklerini süt ile karıştırarak taş fırınlarda kavurduklarını söyleyen Canıtez, özellikle sütlü kabak çekirdeğinin çok meşhur olduğunu vurguluyor. Rusya, Özbekistan, Türkmenistan, Malezya, Pakistan, Endonezya gibi ülkelerden gelen misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği sütlü kabak çekirdeğini dünyanın dört bir yanına gönderdiklerini belirtiyor. El ile tamamen doğal olarak üretilen kabak çekirdeğinin turistler tarafından ilgi gördüğünü ve kilosunun 550 TL’den satıldığını ifade ediyor.

Kapadokya’ya tatil için gelen Nuray Türkoğlu ise buranın kabak çekirdeğinin prostata iyi geldiği ve magnezyuma faydalı olduğu söylentilerini duyduklarını belirtiyor. Mersin Turizm Mezunları Derneği olarak gerçekleştirdikleri toplu seyahatte yaklaşık 600 kişilik bir grup olduklarını ve buradaki kabak çekirdeğini deneyip beğendiklerini aktarıyor.

 

Göz Atın

Benzer Haberler

Bir Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!