Euro Krizi ve Avrupa Ekonomisi: Son Durum ve Gelecek Tahminleri Euro Krizi ve Avrupa Ekonomisi: Son Durum ve Gelecek Tahminleri

Bu düzenleme ile birlikte, işsizlik sigortası alanında asgari prim ödeme gün sayısında bir düşüş yaşandı, bu da pek çok çalışanın avantajına olacak. İşte, bu önemli değişiklikle ilgili detaylar.

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, kısa çalışma ödeneği alanında çeşitli revizyonlara neden oldu. Bu değişiklikler, genel olarak çalışma hayatında önemli etkiler yaratıyor ve özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerini yakından ilgilendiriyor.

Emekli Maaşlarında Önemli Artış

Yapılan düzenleme ile birlikte Ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bu, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında önemli bir artış anlamına geliyor. En düşük emekli aylığı, 10 bin liraya yükseltildi. Bu durum, emeklilere daha iyi bir yaşam standardı sağlama amacını taşıyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Kısa Çalışma Ödeneği, işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması durumlarında, en fazla üç ay süreyle sigortalılara sunulan bir gelir destek programıdır. Temel amacı, çalışamayan bireylere geçici bir mali destek sağlamaktır.

Kimler Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilir?

Bu yeni düzenlemeler çerçevesinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilme şartları da değişiklik gösterdi. Artık, sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürüldü. Başvuruda bulunacak kişilerin, kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olmaları ve son 3 yılda en az 450 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşımaları gerekiyor.

Genel Salgın Durumu ve Kısa Çalışma Uygulamaları

İlgili kanun kapsamında, genel salgın durumu da kısa çalışma uygulamalarına dahil edildi. Bu, işverenlerin, sigortalılarını koruma amacını taşıyor ve işletmelerin zorlu süreçlerde çalışanlarını destekleyebilmelerini sağlıyor.