Geleneksel yöntemlerle mayalanan yoğurt, özellikle taş gibi kıvamıyla bilinir ve bu da onun kalitesini belirler. Peki, köylüler yoğurdu nasıl mayalıyorlar?

Ergenlikte Arkadaşlık İlişkilerinde İletişim ve Saygı Ergenlikte Arkadaşlık İlişkilerinde İletişim ve Saygı

Evde Yoğurt Yapımı Malzemeleri:

  • 2 veya 3 litre tam yağlı organik süt (market sütlerinin tutma kıvam alma ihtimali çok düşüktür)
  • 3 veya 4 yemek kaşığı canlı bakteri içeren yoğurt veya tercihimiz ev yapımı mayalık yoğurt.
  • Bir tutam tuz

Mayalama aşamasında isteğe bağlı olarak bir tutam tuz ve şeker eklenir. Şeker, çabuk mayalanması için; tuz ise ekşimesi için gereklidir.

Evde Yoğurt Yapımı Hazırlanışı:

  1. Sütümüzü hazırladığımız tenceremizin içine koyarak kaynatalım.
  2. Kaynama işlemini yaptıktan sonra sütümüzü ocaktan alıp bekletelim.
  3. Mayamızın düzgün olabilmesi için sütümüz ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.
  4. Yoğurdun ısısı kaçmasın diye tezgahımıza nihale koyarak üzerine temiz bir masa örtüsünü dörde katlayıp tenceremizi yerleştirelim.
  5. Bir kâsenin içine 3 – 4 yemek kaşığı mayalanmış yoğurt koyarak, kasemize 3 – 4 kaşık süt ekleyip tencereye aktaralım ve tenceremizin kapağını kapatalım.
  6. Tenceremizin sıcaklığını koruması için üzerini birkaç örtü ile kapatalım.
  7. Mayalanma işlemi için tenceremizi 5 saat bekletelim.
  8. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra mayalanmış yoğurdumuzu soğuması için buzdolabına koyalım.
  9. Soğuma işlemimiz tamamlandıktan sonra yoğurdumuz afiyetle yemeye hazırdır.

Bu yöntemle yapılan yoğurt, köylülerin yıllardır kullandığı ve lezzetinden ödün vermediği bir yöntemdir. Taş gibi yoğurt yapmak isteyenler için ideal bir tarif olabilir.

Editör: Kader GÜL