Bankaların politika faizleri ve diğer faiz oranlarını artırması, pos cihazı komisyonlarında da büyük artışlara yol açmış. Bu durum esnafı olumsuz etkiliyor.

7 Temmuz'da alınan bir kararla Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmış. Bu da işletmelerin mali yükünü artırıyor.

Bankalar ile işletmeler arasındaki anlaşmalarda rekor iptal talepleri yaşanıyor. Yeni komisyon oranlarının işletme sahiplerinin kazançlarına büyük bir kesinti getireceği belirtiliyor.

Promosyonları Kaçırma! Promosyonları Kaçırma!

Bazı işletmeler, bankaların yüksek komisyon oranları nedeniyle havale ve EFT ile alışveriş yapılmasını teşvik etmek adına IBAN adreslerinin karekodunu yapıştırıyor. Bu, bankaların komisyon almasını engelliyor ancak uzmanlar bu yöntemi 'kayıt dışı ekonomi' olarak niteliyor ve işyerlerinin vergi cezalarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaşma politikasını sürdüreceklerini ve faizlerin istenilen seviyeye gelene kadar artırılacağını belirtiyor. Piyasaların beklentisi, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışı yapacağı yönünde.

Bu faiz artışlarıyla birlikte kredi kartı akdi faizleri yüzde 3.71'e yükselecek. Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve nakit avans işlemleri için tahsil edilecek aylık faiz tutarı ise yüzde 4.47 olacak.

Enflasyonu kontrol altına almak amacıyla yapılan kredi sıkılaştırmasının bir sonucu olarak, kredi kartı faizleri son 5 ayda üç katına çıkmış.

Bankaların bireysel ve ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 60'a, mevduat faizleri ise yüzde 50 sınırına yaklaşmış. Bu, 2002 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedilmiş.

Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla kredi kartı kullanımında önemli bir düşüş yaşanmasının beklendiğini belirtiyor.

Editör: Kader GÜL