Kredi kartı kullanımının azaltılması için bankalar, yeni bir uygulama başlattı. Bankalardan müşterilerine gönderilen kart ekstrelerinde, “Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir” uyarısı yer aldı.
Bu uyarı, kredi kartlarının temel ihtiyaçlar yerine farklı amaçlarla kullanımının önüne geçilmesi amacıyla hayata geçirildi. Bankalar, kredi kartlarının yatırım amaçlı kullanımını engellemek istiyor.
Yeni sınırlamalar gündemde
Son dönemde, kredi kartı kullanımıyla ilgili yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.
Bankacılık kaynakları, bu kapsamda kredi kartı faiz oranlarında düzenleme, taksit sınırlaması ya da kişinin kredi kartıyla harcayabileceği tutarlara sınırlama getirilebileceğini dile getiriyor.
Özellikle lüks ve yatırım olarak tanımlanabilecek harcamalarda kredi kartı kullanımının minimize edilmesi hedefleniyor. Kaynaklara göre, kredi kartıyla yapılan bu tip harcamalarla, gıda gibi zorunlu harcamalar arasında bir farklılaşmaya gidilebilir.
Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında artış
Merkez Bankası’nın 2023 yılı 2. Finansal İstikrar Raporu’nda yer alan verilere göre, ihtiyaç kredilerindeki faiz yükselişinin ardından, kredi kartı kullanımına yönelik talep arttı. Gelir artışları sonrası yapılan limit güncellemeleri, kredi kartı kullanım kapasitelerini etkiliyor. Yüksek limitli kartlarda limit kullanım oranı gerilerken, 25 bin TL ve altı limite sahip kredi kartlarında ise limit kullanım oranı artıyor.
Kredi kartı kullanımını azaltmak için bankalar tarafından yeni bir uygulama başlatıldı. Bu uygulamayla, kredi kartlarının temel ihtiyaçlar yerine farklı amaçlarla kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca, kredi kartı faiz oranlarında düzenleme, taksit sınırlaması ya da kişinin kredi kartıyla harcayabileceği tutarlara sınırlama gibi yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceği belirtiliyor.