Bu kararın, daha güneyde İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken alınması, tatbikatın önemini artırıyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tatbikatın her yıl Ekim ayında düzenlenen rutin bir etkinlik olduğunu vurgulayarak, “Steadfast Noon tatbikatı, nükleer caydırıcılığımızın güvenilirliği, etkinliği ve güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacak ve NATO’nun tüm müttefiklerini koruyup savunacağı yönünde net bir mesaj verecektir” dedi.
Stoltenberg ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın, NATO’nun nükleer silahlarının caydırıcılıkta oynadığı önemli rolü bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti.Tatbikata nükleer başlık taşıma kapasiteli savaş uçakları yanı sıra konvansiyonel savaş uçakları, keşif ve tanker uçakları da katılacak. Ancak, savaş uçaklarının bu tatbikatta nükleer bomba taşımayacağı belirtiliyor.
Makalede ayrıca, tatbikat senaryosu ve detaylarıyla ilgili resmi bir açıklamanın henüz yapılmadığı belirtiliyor. Ancak, bu tür tatbikatlarda ABD atom bombalarının yer altındaki depolardan çıkarılarak savaş uçaklarına taşındığı ve monte edildiği biliniyor. NATO üyeleri, nükleer caydırıcılık konsepti çerçevesinde, envanterlerinde atom bombası taşıyabilecek nitelikte savaş uçağı bulundurmakla yükümlü.
NATO üyeleri olan ABD, İngiltere ve Fransa, dünyadaki nükleer güçler arasında yer alıyor. ABD’ye ait atom bombalarının, resmi olarak hiçbir zaman teyit edilmese de yalanlanmasa da, Türkiye, İtalya, Belçika, Hollanda ve Almanya’da bulunduğu iddia ediliyor.
Geçen yıl Steadfast Noon tatbikatı, 17-30 Ekim tarihleri arasında Belçika’nın ev sahipliğinde Brüksel merkezli olarak İngiltere ve Kuzey Denizi semalarında gerçekleşti. Tatbikata 14 ülkeden 60 uçak katılmıştı. Tatbikat her yıl farklı bir üye ülke ev sahipliği yapıyor.