Endeks önceki kapanışa göre 239,71 puan artarken, toplam işlem hacmi 99,4 milyar lira oldu.
Bankacılık endeksi %2,74 ve holding endeksi %2,51 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 5,56 ile kimya, petrol, plastik sektörü oldu.
Analistler, küresel pay piyasalarının Orta Doğu’daki çatışmalara ilişkin belirsizliklerle negatif bir seyirle başladığını ifade etti. Bu hafta, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararlarında olacak.
Çatışma endişeleri devam etmesine rağmen İsrail’in Gazze’ye askeri harekatını ertelediğine dair haberler, varlık fiyatlarındaki oynaklığı sınırlı da olsa azalttı.
Ayrıca, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta politika faizini sabit bırakacağı kesin gözüyle bakılırken, aralık ve ocaktaki toplantılarda da Banka’nın politika faizini değiştirmeyeceğine ilişkin beklentiler güç kazanıyor.
Tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi küresel piyasalarda yatırımcıların karar alma süreçlerini etkiliyor ve pay piyasalarında oynaklığın artmasına neden oluyor. Yatırımcılar, yükselen tahvil getirileri karşısında risk algılarının arttığını belirtiyor. Bu seviyelerdeki getirilerin, bazı yatırımcıları tahvil alımına yöneltmesi nedeniyle pay piyasalarında satış baskısının arttığını ifade ediyorlar.
Ayrıca, yükselen tahvil faizlerinin şirketlerin fonlama maliyetlerini artırdığını ve şirketlerin karlılığını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle pay piyasalarındaki düşüş eğiliminde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
Yarın yurt içinde veri gündeminin sakin olacağı, yurt dışında ise ABD ve Avrupa’da açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceği ifade ediliyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 puanın direnç, 7.500 ve 7.400 seviyelerinin destek konumunda olduğu belirtiliyor.