Mekruh kelimesinin anlamı, İslam aleminde sıkça merak edilen ve araştırılan konular arasındadır. "Çirkin bulmak, kötü görmek" anlamlarına gelen mekruh kelimesi, kerahat vakitlerini ifade etmek için de kullanılır. İslam dininde mekruh olan namaz vakitleri bulunmaktadır ve bu vakitlerde namaz kılmanın ve ölü defnetmenin yasak olduğu kabul edilir. Peki, mekruh nedir, ne demek? Mekruh vakitleri nelerdir, hangi vakitlerde nafile namaz kılınmaz?Mekruh (2)

Mekruh vakitleri, namaz vakitlerini doğru bir şekilde eda etmek isteyen müminlerin dikkatini çekmektedir. Mekruh, İslam fıkhında haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte yapılmaması tavsiye edilen bir eylemdir. Sözcük anlamı olarak "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" manasına gelir.

MEKRUH VAKİTLERİ NELERDİR?

Bazı vakitlerde birtakım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir:Mekruh (1)

“Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı veya ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren (bir veya iki mızrak boyu) yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan (batıya) yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 293 [831]; bkz. Ebû Dâvûd, Tatavvu‘, 10 [1277]; Cenâiz, 55 [3192]).

Güneş doğarken ve tam tepede iken namaz kılınmaz. Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları mutedil bölgeler itibarıyla şöyledir:

6 Şubat Depremlerinde Hayatlarını Kaybedenlerin Anısına 6 Şubat Depremlerinde Hayatlarını Kaybedenlerin Anısına
  • Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,
  • Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),
  • Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğinânî, el-Hidâye, 1/42).Mekruh

NAFİLE NAMAZ VAKİTLERİ

Bunların dışında şu vakitlerde sadece nâfile namaz kılmak mekruhtur:

  • Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede,
  • İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede,
  • Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce,
  • Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğinânî, el-Hidâye, 1/269-271).