Nas Suresi arapça yazılışı:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ
مَلِكِ النَّاسِ
إِلَٰهِ النَّاسِ
مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ
الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ
مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ
Nas Suresi türkçe okunuşu:
Bismillahirrahmanirrahim
Kul e’ûzü birabbinnâs
Mâlikinnâs
İlâhinnâs
Min şerrilvesvâsil hannâs
Ellezî yuvesvisü fî sudûrinnâs
Minelcinneti vennâs
Nas Suresi türkçe meali:
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla
De ki: “İnsanların Rabbine, insanların hükümdarına, insanların ilahına sığınırım.
O sinsi vesvesecinin şerrinden;
O, insanların göğüslerine vesveseler fısıldayan şeytanın şerrinden;
Gerek cinlerden, gerek insanlardan.”
Nas Suresi faziletleri:
Peygamberimiz (s.a.v)’den gelen bir rivayette “Akşama ve sabaha erince Kul hüvallahu ahad ve Muavvizeteyn sûrelerini üçer kere oku. Bu sana, her şeye karşı yeterlidir” buyurmuştur.
Nas Suresi, nazardan, büyüden, şeytanın şerrinden, görünen ve görünmeyen tüm belalardan kişiyi koruduğuna inanılır.
Sabah ve akşam namazlarından sonra, yatmadan önce, seyahate çıkarken, cinlerden ve şeytandan korunmak için okunabilir.
Nas Suresi, kişinin iç huzurunu ve güven duygusunu artırmaya yardımcı olur.
Nas Suresi’nin Anlamı ve Önemi
Nas Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 114. ve son suresidir. Mekke’de indirildiğine inanılan sure, 6 ayetten oluşmaktadır. Sure ismini, her ayetin sonunda yer alan ve “insanlar” anlamına gelen “nas” kelimesinden almıştır.
Nas Suresi, insanların iç huzurunu ve güven duygusunu artırmaya yardımcı olan, manevi bir kalkan görevi gören bir duadır. Sure, insanların, cinlerden ve insanlardan gelen her türlü kötülükten korunması için Allah’a sığınmasını ifade eder.
Surenin ilk ayetinde, Allah’a sığınma dileği belirtilmektedir. Bu ayette, Allah, insanların Rabbi, hükümdarı ve ilâhı olarak nitelendirilmektedir. Bu nitelendirmeler, Allah’ın gücünü, kudretini ve insanların üzerindeki hâkimiyetini vurgulamaktadır.
Surenin ikinci ayetinde, “sinsi vesvesecinin şerrinden” sığınma dileği dile getirilmektedir. Bu ayette bahsedilen “sinsi vesveseci”, şeytandır. Şeytan, insanları aldatmak ve kötülüklere sürüklemek için onların kalplerine vesveseler fısıldar.
Surenin üçüncü ayetinde, şeytanın hangi türden vesveseler fısıldadığı belirtilmektedir. Bu ayette, şeytanın insanların göğüslerine “kötü düşünceler, şüpheler, korkular, endişeler, kin, nefret, haset, kıskançlık, kibir, yalan, iftira, hırsızlık, zina, kumar, alkol, uyuşturucu, terör, savaş, şiddet, cinayet” gibi kötü düşünceler fısıldadığı ifade edilmektedir.
Surenin dördüncü ayetinde, şeytanın kimlerden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu ayette, şeytanın hem cinlerden hem de insanlardan kaynaklandığı ifade edilmektedir.
Nas Suresi, İslam inancında çok önemli bir yere sahiptir. Surenin, nazardan, büyüden, şeytanın şerrinden, görünen ve görünmeyen tüm belalardan kişiyi koruduğuna inanılır. Bu nedenle, Nas Suresi, sabah ve akşam namazlarından sonra, yatmadan önce, seyahate çıkarken, cinlerden ve şeytandan korunmak için okunmaktadır.
Nas Suresi’nin faziletleri ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Akşama ve sabaha erince Kul hüvallahu ahad ve Muavvizeteyn sûrelerini üçer kere okuyun. Bu size, her şeye karşı yeterlidir.” (Tirmizî, Deavât, 15)
Nas Suresi, kişinin iç huzurunu ve güven duygusunu artırmaya yardımcı olan, manevi bir kalkan görevi gören bir duadır. Sureyi her gün düzenli olarak okumak, kişinin hem maddi hem de manevi yönden korunmasına yardımcı olabilir.
Nas Suresi’nin Örnekleri
Nas Suresi, günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok durumda okunabilir. Örneğin:
Nazardan korunmak için
Büyüden korunmak için
Şeytanın şerrinden korunmak için
Kötü düşüncelerden, şüphelerden, korkulardan, endişelerden korunmak için
Kin, nefret, haset, kıskançlık, kibir gibi olumsuz duygulardan korunmak için
Yalan, iftira, hırsızlık, zina, kumar, alkol, uyuşturucu, terör, savaş, şiddet, cinayet gibi kötülüklerden korunmak için
Nas Suresi, kişinin iç huzurunu ve güven duygusunu artırmaya yardımcı olan, manevi bir kalkan görevi gören bir duadır. Sureyi her gün düzenli olarak okumak, kişinin hem maddi hem de manevi yönden korunmasına yardımcı olabilir.