Aylarca sürecek olan bu tatbikata, 90 bin personel katılacak. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının çıkmaza girdiği bir dönemde, NATO Doğu Avrupa'da resmen gövde gösterisi yapacak.

İETT Şoförüne Saldırı: Ümraniye'de Saldırgan Adliyeye Sevk Edildi İETT Şoförüne Saldırı: Ümraniye'de Saldırgan Adliyeye Sevk Edildi

Güvenlik Artırma Adımları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat 2022'de Rus birliklerinin Ukrayna'ya girme emrini vermesinden sonra, NATO Rusya sınırına yakın bölgelerde güvenliği artırmaya başladı. Ancak, bu adımlardan en önemlisi, önümüzdeki hafta başlayacak olan tatbikat.

Dev Katılım

NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, ittifaka rekor sayıda birliğin katıldığını vurguladı. Bu, sadece bir yıl önceki tatbikat asker sayılarıyla kıyaslandığında önemli bir artış anlamına geliyor. Tatbikata 31 üye ülke ve bu yıl NATO'ya dahil olması beklenen İsveç de katılacak.

Operasyon kapsamında, 90 bin personelin yanı sıra 50 donanma gemisi, 80 uçak ve 1.100'den fazla savaş aracı görev alacak. Bu devasa katılım, NATO'nun ciddiyetini ve savunma kapasitesini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Soğuk Savaş Sonrası En Büyük Tatbikat

1988'deki Reforger tatbikatından bu yana yapılan en büyük tatbikat olan Steadfast Defender 24, Rusya'yı üye bir ülkeyi hedef almaktan caydırmayı amaçlıyor. İttifak, "NATO'nun Kuzey'den Orta ve Doğu Avrupa'ya kadar binlerce kilometre boyunca ve operasyonları birkaç ay boyunca her koşulda yürütebileceğini gösterecek" açıklamasında bulundu.

Senaryo ve Hareket Planı

NATO'nun tatbikatta uygulayacağı "yakın bir düşmanla ortaya çıkan simüle edilmiş bir çatışma" senaryosuna uygun şekilde, birlikler Mayıs ayının sonuna kadar Avrupa'da hareket edecek. ABD'li General Christopher Cavoli, gazetecilere verdiği demeçte, "Operasyon, Kuzey Amerika'dan gelen kuvvetlerin transatlantik hareketi yoluyla Avrupa-Atlantik bölgesini güçlendirme yeteneğini gösterecek" ifadelerini kullandı.

İngiltere'den Güçlü Destek

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Londra'daki hükümetin gelişmiş savaş uçakları, gözetleme uçakları, savaş gemileri ve denizaltılarla desteklenen 20 bin asker göndereceğini açıkladı. Bu askerlerin büyük bir kısmı, Şubat'tan Haziran'a kadar Doğu Avrupa'da görevlendirilecek.

NATO'nun Rusya'ya karşı gerçekleştireceği bu dev tatbikat, Soğuk Savaş sonrası en büyük gövde gösterisi olacak. Güçlü bir katılımla gerçekleşecek olan tatbikat, NATO'nun birlik ve koordinasyon gücünü dünya genelinde vurgulayacak.