Mhp Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Terörsüz Türkiye” mesajı sonrası DEM Parti, Milli İstihbarat Teşkilatı ve İmralı arasındaki görüşmeler hız kazanıyor. DEM Parti heyetinin terör örgütü PKK elebaşı ile İmralı’da yaptığı ikinci görüşmeden sonra, güvenlik birimleri ile Abdullah Öcalan arasında ‘PKK’nın silah bırakması’ görüşmeleri de hız kazanıyor.
Öcalan terör örgütüne hitaben bir mektup yazdı. Mektubun içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, güvenlik birimleri ile Öcalan arasındaki görüşmelerde, silah bırakma çağrısının detayları, uygulanacak yöntem, etkileri üzerine değerlendirmeler yapılıyor. Güvenlik kaynakları, görüşmelerin DEM heyeti, Öcalan ve MİT arasında yürütüldüğünü belirtiyor ve silah bırakma çağrısının nasıl yapılacağı konusunda detaylı planlamalar yapıldığını vurguluyor.
Öcalan örgütün dayatmalarına izin vermiyor ve ‘Örgütü ben kurdum ben dağıtıyorum’ görüşünde. Görüşmelerde Öcalan’ın bazı talepleri olduğu ancak ‘Af’ konusunun hiçbir şekilde tartışmaya açılmadığı belirtiliyor. Örgütün tamamen silah bırakması durumunda hasta ve yaşlı mahkûmlar için cezalarının ev hapsine çevrilebileceği konuşuluyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, afla ilgili gündemlerinin olmadığını belirterek yaşlı ve hasta mahkûmların cezalarının ev hapsine çevrilebileceğini ifade ediyor. Bakan Tunç, İmralı ile yapılan görüşmelerde pazarlık olmadığını vurguluyor ve şehit ailelerini incitecek adımlar atılmayacağını belirtiyor.
DEM heyeti, Öcalan’la üçüncü bir görüşme için henüz talepte bulunmamış durumda. Heyetin, Öcalan’ın yapacağı silah bırakma çağrısı öncesinde AK Parti ile ‘sürecin yasal zeminini’ görüşmek istediği konuşuluyor. DEM heyetinin ayrıca bazı STK’lar ve önceki çözüm sürecindeki akil insanlar heyetinden bazı isimlerle görüşeceği belirtiliyor.
DEM Parti heyetinin siyasi partilerle görüşmelerinde yer alan Ahmet Türk’ün de sağlık sorunlarına rağmen barışın sağlanması için son görevini yerine getirmek istediği öğreniliyor.
Bu gelişmelerin ardından Türkiye’de terörle mücadelede yeni bir dönemin başlayabileceği ve PKK’nın silah bırakması durumunda barış sürecinin ilerleyebileceği konuşuluyor. Her iki tarafın da karşılıklı olarak adımlar atmaları durumunda Türkiye’nin terörle mücadelede önemli bir aşama kaydedebileceği belirtiliyor.