Öğrenci Pasaportu Nedir?

Seyahat veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan genç öğrenciler için özel olarak düzenlenmiş olan öğrenci pasaportu, temelde bordo pasaportun bir türüdür. Belirli şartları karşılayan her öğrenciye verilen bu pasaport, seyahat belgesi olarak hizmet verir.

Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir?

Ancak, 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin ebeveynleri ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sinir İlaçları ve Cinsel İşlev Bozuklukları Sinir İlaçları ve Cinsel İşlev Bozuklukları

Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu almak için öncelikle nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Randevu sırasında bordo pasaport seçeneğini işaretlemelisiniz. Online başvuru sırasında öğrenci pasaportu için ayrı bir seçenek bulunmamaktadır. Randevu tarihinde nüfus müdürlüğüne giderek görevli gişe memuruna öğrenci belgenizi gösterip harç ödemeden öğrenci pasaportunu çıkarabilirsiniz.

Gerekli Belgeler Neler?

Nüfus müdürlüğüne başvurduktan sonra öğrenci pasaportu için gerekli belgeleri tamamlamanız gerekiyor. Bu belgeler arasında nüfus kartı, 2 adet biyometrik fotoğraf, defter ücreti, öğrenci belgesi ve varsa eski pasaport bulunmaktadır.

Ücreti Ne Kadar?

Öğrenci pasaportu çıkarırken harç bedeli ödenmemektedir, sadece defter bedeli ödemesi yapılmalıdır. 2023 yılı itibariyle pasaport defter bedeli 501,00 TL’dir. Ancak, 25 yaşından büyük öğrenciler bordo pasaport harç bedeli ve defter bedeline tabi tutulmaktadır.

Editör: Kader GÜL