Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin'e göre, öksürük bir hastalık değildir; aksine, normal bir fizyolojik tepkidir. Solunum yollarından salgıların temizlenmesine yardımcı olur ve bir tür temizlik işlevi görür. Dr. Seçkin'e göre, öksürmek günde bir veya iki kez normaldir, ancak özellikle gece olmamalıdır.

Öksürüğün farklı türleri olduğunu belirten Dr. Seçkin, akut öksürüğün genellikle 2 haftadan kısa sürdüğünü, kronik öksürüğün ise 4 haftadan uzun sürebileceğini ifade etti. Özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen öksürüklerin büyük çoğunluğunun virüslerden kaynaklandığını vurguladı. Sabah saatlerinde başlayıp öğlene kadar devam eden öksürüklerin genellikle alerjilere veya geniz akıntısına bağlı olduğunu belirtti.Öksürük Şurupları

Peki, öksürük ne zaman tehlikeli hale gelir? Dr. Seçkin'e göre, çocuklarda psikolojik veya tik tarzı öksürükler olabilir. Ancak, bu durumda çocuğun genel sağlık durumunun iyi olması ve ateşinin olmaması önemlidir. 4 haftadan uzun süren öksürüklerin reflü, alerji veya enfeksiyondan kaynaklanabileceğini ve tedavi gerektirebileceğini belirtti. Ayrıca, yüksek ateş, hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi belirtiler varsa, mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Peki, öksürük şurupları gerçekten işe yarıyor mu? Dr. Seçkin'in açıklamasına göre, bu tür şurupların hiçbir işe yaramadığını söylemektedir. Rastgele öksürük şurubu kullanmak yerine, öksürüğün nedenine yönelik bir tedavi yapılması gerektiğini vurguladı. Öksürüğün üşütmeyle ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu belirtti ve çocukların kış aylarında dışarı çıkarılmamasının doğru olmadığını söyledi. Soğuk havada oynamanın, öksürüğün azalmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.

Sağlıklı Beslenme ve Antioksidanlar Sağlıklı Beslenme ve Antioksidanlar

Evde öksürüğü hafifletmek için neler yapılabilir? Dr. Seçkin, boğaz enfeksiyonu veya üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı kriz tarzı öksürüklerde, çocuğa buzlu su içirmenin nöbeti durdurabileceğini ifade etti. Öksürüğü artıran bazı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini, özellikle sıcak oda, kalın ve dar giysiler, paketli gıdalar, çikolata ve süt tüketiminin öksürüğü kötüleştirebileceğini belirtti. Öte yandan, balın öksürüğe iyi gelebileceğini ve ev yapımı bal, turp veya soğan karışımlarının öksürüğü hafifletebileceğini söyledi.

Uzun süren ve tedaviye yanıt vermeyen öksürüklerin altında yatan ciddi bir durum olabileceğini vurgulayan Dr. Seçkin, ebeveynlerin bu durumda bir uzmana başvurması gerektiğini belirtti. Ayrıca, öksürüğün tedavisi için kesin bir formül olmadığını ve her çocuğun farklı olduğunu hatırlattı. Önemli olanın, çocuğun rahatlamasına ve öksürüğün nedenini ortadan kaldırmaya yönelik doğru bir yaklaşım bulmak olduğunu ifade etti.

Editör: Kader GÜL