Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Bu önemli demokratik süreçte oy kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. İşte oy kullanma süreci adım adım:

1. Nerede Oy Kullanacağım?

Öncelikle, oy kullanacağınız sandık bilgisini öğrenmeniz gerekmektedir. Bu bilgiyi Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilirsiniz. Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdınızı getirmeniz zorunlu değildir.

2. Kimliksiz Oy Kullanılabilir Mi?

Hayır, kimliksiz oy kullanılamaz. Oy kullanırken yanınızda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi resmi nitelikteki belgelerden birini mutlaka göstermelisiniz.

3. Cep Telefonu İle Kabinlere Girme Yasağı

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinlerine girmek yasaktır. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılmalıdır.

4. Oy Pusulasına Mühür Nasıl Basılır?

Antakya'da Yol Çökmesiyle Beton Mikseri Devrildi Antakya'da Yol Çökmesiyle Beton Mikseri Devrildi

Oy kullanırken, tercih ettiğiniz adaylar için ayrılan bölüme "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunuzu kullanabilirsiniz. Ancak, oy pusulasının başka bir yerine işaret koymamalı ve zarfa başka bir şey koymamalısınız. Yanlış oy kullandığınızı düşünürseniz, sandık kurulu başkanına durumu bildirebilirsiniz.

5. Oy Kullandıktan Sonra İmza Atılacak

Oyunuzu kullandıktan sonra, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yere imza atmanız gerekmektedir.

31 Mart 2024 Yerel Seçimi, Türkiye için önemli bir dönemeçtir. Bu seçimde, demokratik haklarınızı kullanırken yukarıdaki adımlara dikkat etmeniz, oy kullanma sürecini daha verimli ve sorunsuz hale getirecektir. Unutmayın, her oy önemlidir ve demokrasinin temel taşlarından biridir. Oyunuzu kullanırken sorumluluk sahibi davranarak, ülkenin geleceğine katkıda bulunabilirsiniz.