Özbekistan'da halk, ülkeyi 7 yıl boyunca yönetecek lideri belirlemek amacıyla erken cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidiyor. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre, 19 milyon 500 binden fazla kayıtlı seçmen, 10 bin 784 sandıkta oy kullanma imkanına sahip. Ayrıca, yurt dışında yaşayan vatandaşlar da 39 ülkede kurulan 56 sandıkta oy kullanabilecek.

Seçimlerde Halk Demokratik Partisi'nden Ulugbek İnoyatov, Liberal-Demokratik Partisi'nden Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, "Adolat" Sosyal Demokrat Partisi'nden Robahon Mahmudova ve Ekoloji Partisi'nden Abduşukur Hamzayev adaylar arasında yarışıyor. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, referandumda kabul edilen anayasal değişikliklerin ardından erken seçime gitme kararı aldığı için favori aday olarak öne çıkıyor.

Seçimleri yaklaşık 800 gözlemci ve binin üzerinde basın mensubu takip ediyor. Oy verme işlemi  başladı ve yerel saatle 20.00'de sona erecek.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, 8 Mayıs'ta erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 9 Temmuz'da yapılmasını öngören bir kararname imzalamıştı. Özbekistan'ın eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un vefatından sonra 2016 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Şevket Mirziyoyev, 2021 seçimlerinde 5 yıl süreyle yeniden Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.

Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Törenler ve Adetler Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Törenler ve Adetler

Özbekistan'da 30 Nisan'da yapılan referandumda anayasal değişiklikler yüzde 90 oyla kabul edildi. Yenilenen anayasa ile 1992'de kabul edilen anayasanın yüzde 65'i değiştirilmiş ve madde sayısı 128'den 155'e çıkarılmıştı. Anayasa değişiklikleriyle, ülkede ölüm cezası uygulaması kaldırılmış ve ülke vatandaşlarının yabancı ülkelere iadesi yasaklanmıştı.

Editör: Çetin KEYDAL