Prof. Şener: “Türkiye’de 14 Aktif Yanardağ Var, Hazırlıklı Olmalıyız”

prof. Şener türkiye'de 14 aktif yanardağ var, hazırlıklı olmalıyız
prof. Şener türkiye'de 14 aktif yanardağ var, hazırlıklı olmalıyız

Ege Denizi’nde yaşanan depremlerin ardından Yunanistan’ın Santorini Adası’nda artan sismik hareketlilik nedeniyle volkanik patlama riski yaşanması, Türkiye’de aktif yanardağ var mı, deprem yanardağı tetikler mi, yanardağ patlarsa neler olur sorularını yeniden gündeme taşıdı. MTA ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde jeoloji alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Mehmet Şener, Aksaray ve Niğde sınırında yer alan 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı’nda patlama riski olup olmadığını araştırdı. Şener, Hasan Dağı’nda şimdilik herhangi bir patlama riskinin olmadığını belirtti.

Hasan Dağı’nda yaşanan 6600 yıl önceki patlamadan sonra muhtemel volkanik patlama riskine karşı alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Şener, Hasan Dağı’nın aktif bir yanardağ olduğunu vurguladı. Şener, Hasan Dağı’nın etrafında jeotermal potansiyel ve gaz çıkışlarının bulunduğunu belirterek, bu durumun yanardağın aktif olduğunu gösterdiğini söyledi.

Hasan Dağı’nın Santorini Adası’ndaki sismik hareketlilikten etkilenmesinin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Mehmet Şener, bölgedeki hareketliliğin sürekli takip edildiğini ve şu anda patlama riski olmadığını açıkladı. Ancak, olası bir patlamaya karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Şener, meteorolojik şartlara göre olası etkileri planlamanın önemine dikkat çekti.

Türkiye’de 14 aktif yanardağ bulunduğunu belirten Şener, bu durumun insanları tedirgin ettiğini ve bilgi kirliliğinin arttığını ifade etti. Şener, vatandaşların bilim adamlarının açıklamalarına dikkat etmelerini ve yanlış bilgilendirmelere karşı dikkatli olmalarını önerdi. Santorini ile ilgili hazırlanan raporun kamuoyuna açıklanarak doğru bilgilendirme yapıldığını belirten Şener, vatandaşların bu raporu okumalarını ve doğru bilgilere yönelmelerini tavsiye etti.

Göz Atın

Sonuç olarak, Hasan Dağı’nda şu anda patlama riski olmasa da olası bir patlamaya karşı hazırlıklı olmak ve doğru bilgilere yönelmek önemlidir. Türkiye’deki yanardağlarla ilgili bilgi kirliliği olduğu için vatandaşların bilim insanlarının açıklamalarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Gelecekte olası bir volkanik patlamaya karşı planlı ve hazırlıklı olmak önemlidir.

Benzer Haberler

Bir Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!