Türkiye'deki çalışma yasaları ve Yargıtay'ın bu konuda verdiği bir karar hakkında bilgi veriyor. Metnin özeti şu şekildedir:
Bir çalışan, hastalık nedeniyle rapor aldığı dönemde, bu rapor süresince evde istirahat etmeyip, para karşılığı başka bir işte çalışırsa, işverenin bu çalışanı tazminatsız olarak işten çıkarabilme hakkı bulunuyor. Avukat Cansen Erdoğan'a göre, işçinin işverene karşı özen ve sadakat borcu bulunuyor ve bu borç, raporlu ve izinli olduğu dönemde de devam ediyor. Bu nedenle, raporlu olduğu halde başka bir işte çalışan işçi, işverenin güvenini kötüye kullanmış oluyor.
Rapor alan işçinin, raporlu olduğu süreyi nerede geçireceği ile ilgili bir hüküm bulunmadığı belirtiliyor. Ancak işverenin güvenini kötüye kullanma durumu söz konusu olduğunda, işçinin rapor aldığı sürede iş yerinde bulunmaması, geçerli bir fesih sebebi olarak kabul ediliyor.
Sonuç olarak, istirahatliyken raporlu olan işçinin evde bulunması gerekmiyor, ancak işçi raporlu iken başka bir işte çalışırsa, işverenin tazminatsız işten çıkarma hakkı bulunuyor.
Yargıtay'ın benzer bir davada verdiği karar da referans olarak gösteriliyor. Bu kararda, raporlu işçinin hayvan pazarında işyerine ait kıyafetlerle çalıştığı tespit edilmiş ve işverenin bu nedenle iş akdini haklı nedenle feshedebileceği belirtilmiş.
Raporlu olduğu dönemde başka bir işte çalışan işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanması halinde, işverenin tazminatsız olarak işten çıkarma hakkı bulunuyor.