16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan bu haftada, kadınlar hem bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasına hem de kadının kamusal alanda daha fazla görünür olmasına katkı sağladı.Renkli Pedallar Süslü Kadınlar Bisikletle Farkındalık Yaratıyor (3)Mersin'de, Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda başlayan etkinlikte, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi personeli de kadınlara destek verdi. Kadınlar, süslü bisikletleriyle şehri turlayarak, çevresel farkındalık oluşturdu. Belirlenen güzergahta uğradıkları noktalarda durarak, toplumun dikkatini çektiler ve ardından Özgecan Aslan Barış Meydanı'na geri dönerek turu tamamladılar.Renkli Pedallar Süslü Kadınlar Bisikletle Farkındalık YaratıyorMersin Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Daire Başkanı Edibe Sahil, etkinliği şu sözlerle değerlendirdi: "Bugün burada kadınların sosyal hayata katılımını, bisiklet kullanmasını, çevre duyarlılığını vurgulayacak bir etkinlik yapıyoruz. Süslü kadınlar bisiklet turu 10 yılı aşkın süredir düzenleniyor ve belediyemiz her yıl bunun destekçisi. Burada üretici kadın stantları açıyor ve organizasyona destek oluyoruz. Kadınlarla beraber aynı güzergahta bisiklet sürerek bir farkındalık çalışması yapıyoruz."

Sebzelerin Kuzey Afrika Mutfağındaki Lezzeti Sebzelerin Kuzey Afrika Mutfağındaki Lezzeti

Etkinliğin Mersin organizatörü Ebru Petek Budur, etkinliğin amacını şu şekilde özetledi: "Bu hareket, 2013 yılından itibaren Avrupa Hareketlilik Haftası bünyesinde sürdürülebilir ve aktif ulaşım konularına dikkat çekmek üzere yapılıyor. Otomobilsiz kentler gününde, kadınların toplumda dilediği gibi görünür olmasının yanı sıra bisikletle birlikte daha görünür olmasını ve toplumun bisikletli ulaşımına yönelik saygı kazandırılmasına olanak sağlıyor."

Katılımcılardan Handan Dündar, etkinliğin mesajlarını şu şekilde açıkladı: "İnsanlara vermek istediğimiz birinci mesaj, kadınların özgürlüğü. Kendi başlarına bir şeyler başarabilmeleri, kendi ayaklarının üzerinde durmaları. Ama bunun kadar değerli ikinci bir farkındalığımız arabaların egzozundan, çevreye verdiği zarardan dünyayı kurtarıp bisiklete binmek. Hem spor yapmak, hem de çevreyi düşünerek hareket etmek."Renkli Pedallar Süslü Kadınlar Bisikletle Farkındalık Yaratıyor (1)Pınar Kayacan, etkinliğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Kadın bisikletlilerin ve bisikletin farkındalığını göstermek için böyle bir gün kutluyoruz. Tüm kadınlar en süslü ve en güzel halleriyle bisiklet sürebilirler. Böyle işe de gidebilirler. Olaya sadece spor olarak bakmıyoruz."

Profesyonel bisiklet sürücüsü Esen Çay ise etkinliğin amacını şu sözlerle ifade etti: "Bisikletlilerin trafikte de var olduğunu göstermek amacıyla ve özellikle kadınların böyle süslenip işe de gidebileceğini göstermek amacıyla, trafikte var olmaya çalışıyoruz."

Etkinliğe katılan kadınların sayısı her geçen yıl artarken, bu tür etkinliklerin toplumda bisiklet kullanımının ve çevre duyarlılığının artmasına önemli katkılar sağladığı gözlemleniyor. Kadınlar, sadece spor yapmanın ötesinde, çevre ve toplumsal farkındalık konularında da seslerini duyurarak, pozitif değişikliklere katkıda bulunuyorlar.

Editör: Kader GÜL