İlçe merkezine yaklaşık 15 km, il merkezine ise 80 km mesafede yer almaktadır. Vadide, adını aldığı Soğanlı mahallesi bulunmaktadır ve eski tarihi ile bilinen Soğanlı ören yerleri burayı meşhur kılmaktadır. Hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok turistin ilgisini çeken bu bölge, görülmeye değer doğal ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.Soğanlı Vadisi (1)

Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikası: Yerköprü Şelalesi Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikası: Yerköprü Şelalesi

Kapadokya'nın Güney Giriş Kapısı: Soğanlı Mahallesi

Soğanlı Vadisi'ni diğer bölgelerden ayıran özelliklerden biri, Ürgüp, Göreme ve Avanos gibi önemli şehirleri içinde barındırması ve Kapadokya'nın güney giriş kapısı olmasıdır. Soğanlı Mahallesi'nde peribacalarının yanı sıra Roma döneminden kalma kiliseler de bulunmaktadır. Bu kiliseler arasında Tahtalı Kilisesi ve Aziz Georgeon Kilisesi öne çıkmaktadır. Ayrıca bölgede Avla Kanyonu da bulunmaktadır. Bu kanyon, doğa severlerin ilgisini çeken, 1,5 km uzunluğunda, 4m genişliğinde ve 15m yüksekliğinde doğal bir güzelliktir.

Kültürel Miras: UNESCO Listesindeki Soğanlı Vadisi

Soğanlı Vadisi, Cumhuriyetin 100. yılına hazırlık yaparak girmiştir. 2023'ün ikinci yarısından itibaren hız kazanan çalışmalar sayesinde, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ali Altıntaş ve Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan'ın gayretleriyle vadimiz UNESCO kültürel miras listesine alınmıştır.

Belediye Başkanı Taşyapan'ın Açıklamaları

Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaşmıştır: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde yürütülen çalışmalarda artık sona gelindi. Bu kapsamda Soğanlı mahallesinin yolları sıcak asfaltla kaplandı, alt yapı yenilendi, yürüyüş yolları kilit parkeyle döşendi ve çeşitli parkurlar ile aydınlatma çalışmaları yapıldı. Göreme'de olduğu gibi uçan balonlar da getirildi. Tüm bu çalışmalar vadiye ve peribacalarına ayrı bir güzellik kattı."

Başkan Taşyapan, ilçeye olan sevgisini şu sözlerle dile getirmiştir: "Biz bu toprakların insanıyız. Burada doğduk, gençliğimiz burada şekillendi. Memleketime hizmet etmek benim bir vefa borcumdur. Yürüttüğümüz çalışmalar çok şükür meyvesini vermeye başladı. Bunu ilçemize giriş çıkış yapan ziyaretçi sayısından anlıyoruz. Soğanlı mahallesi başta olmak üzere Erdemli, Başköy, İçmeler ve Ovaçiftlik'te de güzel işler yaptık. Ben göreve geldiğim günden beri Yeşilhisar'ımızı 3T ile özetlemiştim: 'Tarım, Turizm ve Tarih Kenti.'"

Turizmdeki Artışın Sebepleri

Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerde gözlemlenen artışın sebepleri arasında yapılan tanıtımlar önemli bir yer tutmaktadır. Sosyal medya, televizyon, belgesel, dergi, gazete ve fuar gibi platformlarda ilçenin turistik yerleri tanıtılmaktadır. Sosyal medyada birçok sayfa yöneticisi ile iş birliği yapılmakta, Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ın katkılarıyla güçlü tanıtımlar yapılmaktadır. Bu tanıtımların etkisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilçeye ilgisi artmıştır. Ayrıca televizyonda yayınlanan belgesel ve dizilerin ilçeye olan ilgisi de turizmdeki artışta etkili olmuştur.

Editör: Kader GÜL