Çorum'un Sungurlu İlçesi'ne bağlı Büyükincesu köyünde ortaya çıkan şap hastalığı, bölgede geniş çaplı önlemlerin alınmasına neden oldu. Hastalığın yayılmasının engellenmesi amacıyla 15 köy ve merkez mahalleleri karantinaya alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri hızla aksiyon aldı ve köylerde aşılama çalışmalarını başlattı.

Hastalığın tespit edilmesiyle birlikte, Büyükincesu Köyü etrafında 10 kilometre çaplı koruma bölgesi oluşturuldu. Aynı zamanda 3 kilometre çaplı bir gözetim bölgesi belirlendi. Bu bölgelerde yer alan 15 köy ve merkez mahalleleri, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması ve hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla karantinaya alındı. Bu süreçte, hayvan ve hayvansal ürünlerin bu bölgelere giriş ve çıkışı sıkı şekilde denetleniyor. Hayvanların meraya bırakılması da yasaklandı.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalığın yayılmasını engellemek ve kontrol altına almak için köylerde aşılama çalışmalarını başlattı. Veteriner hekimler, hastalığın yayılma riskine karşı hızla harekete geçerek hayvanların aşılanmasını gerçekleştiriyor. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların aşılama süreci, titizlikle yürütülüyor.

Adıyaman'da Korkunç Olay: 14 Yaşındaki Kız Kendini Astı Adıyaman'da Korkunç Olay: 14 Yaşındaki Kız Kendini Astı

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekim Semih Yaman, yaptığı açıklamada, Büyükincesu Köyü'nde şap hastalığı tespit edildiğini ve alınan tedbirlerle hastalığın yayılmasını engellemeye çalıştıklarını belirtti. Koruma ve gözetim bölgeleriyle ilgili bilgi veren Yaman, aşılamaların planlı şekilde devam ettiğini ifade etti. Bu hafta içinde yaklaşık 7 bin 500 büyükbaş, 7 bin 500 küçükbaş hayvanın aşılama işleminin tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Şap hastalığının yayılmasının engellenmesi ve bölgenin korunması için gösterilen çaba, yerel halkın da takdirini kazanıyor. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bu coğrafyada, ilgili kurumların hızlı ve etkili müdahalesi, hastalığın kontrol altına alınmasına büyük katkı sağlıyor.

Editör: Çetin KEYDAL