Sayıştay'ın Cumhurbaşkanlığı Denetim Raporları, kurum giderlerinin nasıl 'gizlendiğini' açığa çıkardı. Bir yılda 32 kalemlik azalma yaşandı.
İktidar her geçen yıl, Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin temel bilgilerin öğrenilmesini zorlaştırıyor. Kamu idarelerini TBMM adına denetlemekle sorumlu olan Sayıştay'ın, Cumhurbaşkanlığı hakkındaki denetim raporları ve bu raporlardaki mali tablolar her yıl "daraltılıyor."

Sayıştay'ın 2015 Yılı Cumhurbaşkanlığı Denetim Raporu'nda yer alan Faaliyet Gider Tablosu'nda 202 gider kalemi bulunuyordu. Ancak yıldan yıla bu tabloların sayısı azalıyor ve 2021 Yılı Denetim Raporu'ndaki Faaliyet Gider Tablosu sadece 42 kaleme geriliyor.

2015 yılında detaylıca incelenen birçok harcama kalemi, 2021 raporunda yer almıyor. 2022 Yılı Denetim Raporu'nda ise bu sayı 10'a kadar düşüyor. Bu rapora göre, yalnızca harcama kalemlerinin en temel başlıkları tabloda yer alıyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Saray'ın harcama tablolarındaki bu değişikliğe tepki gösterdi. Raporları inceleyerek yaşanan bu 'daralmayı' tespit ettiğini belirten Yavuzyılmaz, "Sayıştay'daki sansürün boyutu her geçen gün artıyor. Özellikle, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Personel İşleri Genel Müdürü Metin Yener'in Sayıştay Başkanı olmasının ardından denetim raporlarının içeriğinin boşaltıldığını, usulsüzlükleri ortaya koyan bulguların azaltıldığını görüyoruz" dedi. Yavuzyılmaz, şunları ekledi: "Harcamaların doğru yapılıp yapılmadığına yönelik inceleme yapmanın mümkün olmadığı, sansürlenmiş bir tablo ortaya çıktı. Sayıştay'ın fabrika ayarlarına dönmesi ve kamu kaynağının doğru harcanıp harcanmadığı konusunda görevini yerine getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kamu zararına kapı aralanmış olur."

Her yıl kamu idarelerini TBMM adına denetlemekle sorumlu olan Sayıştay'ın Cumhurbaşkanlığı hakkındaki denetim raporları ve bu raporlardaki mali tabloların içeriği giderek kısıtlanıyor. 2015 Yılı Cumhurbaşkanlığı Denetim Raporu'nda 202 gider kalemi detaylı bir şekilde incelenirken, bu sayı yıldan yıla azalıyor. Son olarak, 2021 Yılı Denetim Raporu'nda sadece 42 kalem yer alabildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kritik Açıklamalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kritik Açıklamalar

2015 raporunda ayrıntılı olarak ele alınan birçok harcama kalemi, 2021 raporunda listeye dahi alınmamış. 2022 Yılı Denetim Raporu'nda ise bu sayı sadece 10'a düşmüş durumda. Bu da demek oluyor ki, harcamaların en temel başlıkları dışında kalan detaylar artık raporlarda yer almıyor.

Raporları dikkatlice inceleyerek yaşanan bu 'daralmayı' tespit ettiğini ifade eden Yavuzyılmaz, "Sayıştay'daki sansürün boyutu her geçen gün artıyor. Özellikle, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Personel İşleri Genel Müdürü Metin Yener'in Sayıştay Başkanı olmasının ardından denetim raporlarının içeriğinin boşaltıldığını, usulsüzlükleri ortaya koyan bulguların azaltıldığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

Yavuzyılmaz ayrıca, "Harcamaların doğru yapılıp yapılmadığına yönelik inceleme yapmanın mümkün olmadığı, sansürlenmiş bir tablo ortaya çıktı. Sayıştay'ın fabrika ayarlarına dönmesi ve kamu kaynağının doğru harcanıp harcanmadığı konusunda görevini yerine getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kamu zararına kapı aralanmış olur." şeklinde uyarılarda bulundu.

Bu son gelişmeler, Cumhurbaşkanlığı harcamalarının şeffaflığı ve denetim sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi konusunda ciddi endişeleri beraberinde getiriyor. Gelecekteki denetim süreçlerinin nasıl şekilleneceği ve Sayıştay'ın bu yönde atacağı adımlar, yakından takip edilecek konular arasında bulunuyor.

Editör: Kader GÜL